Buffalo Duck

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Buffalo Duck" (orig. "Buck Duck"), en Disneyserie i västern-genren, skapad för den amerikanska serietidningsmarknaden 1969. I svensk översättning har figuren bara dykt upp som bifigur i "Kalle Anka"-serier.

Handling

Cowboyen Buckaroo "Buck" Duck var en av de sista återkommande figurerna att skapas för förlaget Western Publishings Disneyproduktion, och debuterade som titelfigur i "When You Show Your Gums...Smile!", originalpublicerad i Walt Disney Comics Digest #7. Totalt, från 1969 till 1973, producerades fem avsnitt av serien, som följer hjälten på äventyr i Vilda Västern-staden Bootsville.

I serien figurerar inga av de mer välkända Disneyfigurerna, utan persongalleriet består av titelpersonen själv, hans häst Spot, saloonägarinnan och flickvännen Calamity Duck, samt den räddhågsne sheriffen Chicken Duck, som Buffalo allt som oftast behöver bistå.

Originalavsnitt

Avsnittens manusförfattare är inte identifierad, och inget av dem är (2021) publicerat på svenska.

Originaltitel Tecknare Sid. Kod
When You Show Your Gums... Smile! Paul Murry 11 W WDCD 7-13
You Don't Have to Be an Artist to Draw Your Gun! Jack Manning 11 W WDCD 14-15
Code of the West Jack Manning 12 W WDCD 34-09
Ghost Stage Jack Manning 12 W WDCD 39-14
Showdown in Dishwater Gully Jack Manning 13 W WDCD 42-08

Birollsframträdanden

Vid sidan av de fem egna avsnitten dök figuren dessutom upp som bifigur i ett par av Westerns andra Disneyserier: i "Kalle Anka"-episoden "Hotlead Hollow Hoax", ursprungspublicerad i Donald Duck #131 från 1970 har han fått rollen som sheriff i Hotlead Hollow. Denna serie publicerades som "Bovstrecket i Kuloräddo" i Kalle Ankas Julkul 1971. Därefter återkom han i "Piff och Puff"-serien "Chip Shooters", originalpublicerad i Chip'n'Dale #45 från 1977, där han presenterar sig som vikarierande sheriff i västernhålan Dry Gulch.

2014 återkom Buck Duck, tillsammans med ursprungsseriens övriga figurgalleri, i ett avsnitt av den danskproducerade seriesviten "Tämjandet av Näsvisa Troll", "Sadla om, sheriff!" av Lars Jensen och Flemming Andersen, på svenska publicerad i Kalle Ankas Pocket 433.

Buffalo Duck på andra språk

Språk Namn
Mini danmark.gif Danska Dristian And
Mini portugal.gif Portugisiska Tiraprosa de Chumbo Grosso