Salte Pedro

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Kalle Anka och Salte Pedro på omslaget till Four Color#9 från 1942. Möjligen tecknad av Hank Porter © Disney.

Salte Pedro (orig. Yellow Beak), en Disneyfigur, en antropomorf papegoja med stereotypiskt sjörövarutseende (pirathatt, snusnäsduk, och träben). Han introducerades 1942 och var en av de första Disneyfigurer att skapas för de amerikanska serietidningarna, i motsats till figurer som debuterade på film eller i Disneys dagspresserier.

Historik

Vid slutet av 1930-talet hade Walt Disney Productions planer på en animerad kortfilm med Musse Pigg, Kalle Anka och Långben i tävling mot Svarte Petter om att hitta en nedgrävd piratskatt. Produktionen avbröts dock, men manusutkastet, signerat Harry Reeves och Homer Brightman, låg till grund för serietidningsäventyret "Kapten Morgans skatt" ("Donald Duck Finds Pirate Gold", historiekod W OS 9-02), som när den publicerades i i Four Color #9, utgiven i oktober 1942, blev en av de absolut första längre Disneyserierna att skapas för den amerikanska serietidningsmarknaden. Serien ersätter Musse och Långben med Knattarna, men Kalle och Petter behölls som berättelsens hjälte respektive skurk, och kvar från den ursprungliga filmidén fanns även sjömannen Salte Pedro, som blir Kalles och ungarnas guide på äventyret. Manuset skrevs av Bob Karp, medan Carl Barks och Jack Hannah tecknade ungefär halva sidantalet vardera.

"Kapten Morgans skatt" kom att tecknas om i flera snarlika versioner – 1947 publicerades "Kalle Anka och piraterna" ("Donald Duck and the Pirates", historiekod W CGW W 1-01) av Chase Craig och Jack Hannah, som närmast är en förkortad version av serien från 1942; 1953 kom "Captain Hook and the Buried Treasure" (historiekod W PPTC 1-07) av Del Connell och Dick Moores, som byter ut Petter och ankorna mot figurgalleriet i Disneyfilmen "Peter Pan"; och 1963 publicerades en icke Disney-relaterad version med Hacke Hackspett i Woody Woodpecker #76. Trots de skilda rolluppsättningarna behåller Salte Pedro sin roll i samtliga dessa serier.

Pedro figurerar i ytterligare en amerikansk Disneyserie, "The Seven Dwarfs and the Pirates" (historiekod W OS 227-02), ursprungspublicerad i Four Color #227 från 1949 och tecknad av Tony Strobl. I denna serie är det Snövits sju dvärgar som får besök av honom.

1962 publicerades en uppföljare till "Kapten Morgans skatt" i Italien: "Salte Pedro går till sjöss igen" (historiekod I AT 71-B) med manus av Abramo & Giampaolo Barosso och teckningar av Giovan Battista Carpi, på svenska publicerad i Kalle Anka & C:o nr 3-5 1965. I denna serie återknyter Pedro kontakten med Kalle och Knattarna, och för dem ut på en ny skattjakt.

Salte Pedro på andra språk

Språk Namn
Mini danmark.gif Danska Kaptajn Kakadu
Mini finland.gif Finska Keltanokka
Mini frankrike.gif Franska Bec-Jaune
Mini grekland.gif Grekiska Γέρο-Κιτρινομύτης
Mini italien.gif Italienska Bacicin Parodi
Mini norge.gif Norska Kaptein Klo
Mini portugal.gif
Mini brasilien.gif Portugisiska
Bico Amarelo
Mini tyskland.gif Tyska Kapitän Kakadu