Björnglina

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Björnglina av John Carey. © Disney

Björnglina (orig. The Beagle Brats) är i Disneyserierna Björnligans brorsöner, skapade av Vic Lockman för den amerikanska serietidningsmarknanden.

Historik

De tre björnglina "heter" 1, 2 och 3, och debuterade 1965 i "Madame Mim"-serien "That Motherly Feeling", ursprungspublicerad i Walt Disney's Comics and Stories #299, och på svenska som "Överväldigande ömhet" i Kalle Anka & C:o nr 15 1972. Serien tecknades av Tony Strobl och Steve Steere.

1965 utkom även det första numret av serietidningen The Beagle Boys, och under ett deciennium, t.o.m. #32 från 1976. var Björnglina återkommande i denna tidning. 1966 inleddes utgivningen av Huey, Dewey and Louie Junior Woodchucks, i vilken trion återkom som Knatte, Fnatte och Tjattes antagonister ända tills tidningen gick i graven på 1980-talet. Parallellt med dessa två serier dök Björnglina även upp i andra Disneytidningar, allt som oftast tillsammans med antingen Björnligan eller Knattarna.

Under sjuttio- och åttiotalen figurerade Björnglina i flera brasilianska Disneyserier, såväl med Knattarna som med Björnligan i huvudrollerna. I flera serier av Ivan Saidenberg maskerade Knattarna sig och slog under namnet "Zorrinhos" ("små Zorros") tillbaka mot Björnglinas mobbing, och i ett annat återkommande tema berättar Björnfarfar för Björnglina om Björnligans brottsliga misslyckanden.

Utöver detta har figurerna dessutom medverkat i ett mindra antal danska, italienska, och nederländska Disneyserier.

Björnglina på andra språk

  • Mini tyskland.gif Tyska: Die Knackerknaben
  • Mini danmark.gif Danska: Bøllespirerne, Bamse-Banden
  • Mini finland.gif Finska: Karhunpennut
  • Mini frankrike.gif Franska: Les mini-Rapetou
  • Mini italien.gif Italienska: Bassottini
  • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Zware Schoffies, 1/3 en 2/3 en 3/3, Zware Jochies
  • Mini portugal.gif Portugisiska: Metralhinhas