Newton

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Newton är en Disneyfigur skapad av Vic Lockman. Han är Oppfinnar-Jockes intelligente brorson och en hängiven gröngölingsscout.

Historik

Newton dök upp för första gången 1965, i den studioproducerade "Oppfinnar-Jocke"-serien "The Copycat Inventor", tecknad av Phil DeLara till Vic Lockmans manus, och publicerad i svensk översättning som "Oppfinnar-Jocke i härmtagen" i Kalle Anka & C:o 13/1966. Därefter återkom han i ytterligare ett par studioproducerade serier, men främst kom han att medverka i amerikanska serietidningar, där han debuterade i Lockman och De Laras "Ting-A-Ling Trouble" i Walt Disney's Comics #308 (1966), på svenska som "Plingeling-problem" i Kalle Anka & C:o 33/1967. Ett par månader senare medverkade han tillsammans med Knattarna i debutnumret av Huey, Dewey and Louie Junior Woodchucks, och under resterande delen an sextiotalet fortsatte han att dyka upp till och från, både i rollen som Jockes brorson och Knattarnas gröngölingskompis. Vid sjuttiotalets slut återkom han kortvarigt i "Gröngölingarna".

Internationellt medverkade Newton sporadiskt under sjuttio-, åttio-, och nittiotalet såväl i de brasilianska serierna (både tillsammans med Jocke och tillsammans med Knattarna) som i den danska produktionen (uteslutande i "Oppfinnar-Jocke").

Under senare hälften av 1990-talet var Newton en av huvudfigurerna i Nino Russos italienska Gröngölingsserier, vilka främst publicerades i den 1995-2000 utgivna GM: Giovani Marmotte (och i kortlivad svensk översättning som G: Gröngölingspatrullen). Efter att denna tidning gått i graven har figuren fortsatt att till och från dyka upp i de italienska serierna.

Alternativa namn

I enstaka serier har Newton hetat Giggy Gearloose,[1] och i någon enstaka svensk översättning har han lystrat såväl till sitt danska namn Edison[källa behövs] som till Buster.[2]

Fotnoter

  1. Huey, Dewey and Louie Junior Woodchucks #46
  2. Kalle Anka & C:o 50/1966