Kisse

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Kisse är namnet på två olika katter tillhörande Kalle Anka.

Kisse i serietidningarna

Kisse ur "Kusin Knase krånglar till det" från Kalle Anka & C:o nr 9 1969. Teckning av Pete Alvarado och skisser av Steve Steere efter manus av Dick Kinney. Historiekod: S 67184. © Disney

Den sannolikt mest kända Kisse (eng. namn: Tabby) dök upp första gången i "The Health Nut" (1964)[1] tillsammans med Kusin Knase.

I de tidigaste utkasten för de första Knase-historierna så är Kisse en honkatt. Efter bara ett par få framträdanden så blir Kisse officiellt en hankatt och är så än i dag. Den nordamerikanska publiceringen av "The Health Nut" har referensen till hona borttagen, medan den i den australiska publiceringen[2] finns kvar.

Har även kallats Laban och Kissemiss på svenska i enstaka serier.

Kisse i dagspresserien

I tidiga avsnitt av dagspressversionen av "Kalle Anka" hade Kalle en i original namnlös svart katt, som i svensk översättning fått heta Kisse. Denna version debuterade i dagspressen den 19 mars 1938, och var därefter en frekvent använd figur, som dock aldrig anammades av serietidningskreatörerna.

Från dagsstrippen försvann Kisse under senare halvan av fyrtiotalet, tillsammans med andra av Kalles husdjur, som S:t Bernhardshunden Bolivar och dennes son Behemoth, strutsen Hortensia och åsnan Basilio.

Kisse (Tabby) på andra språk

Språk Namn
Mini brasilien.gif Brasiliansk portugisiska Ronrom
Mini danmark.gif Danska Tommy
Mini finland.gif Finska Kisumisu
Mini frankrike.gif Franska Catmembert
Mini italien.gif Italienska Malachia
Mini nederlanderna.gif Nederländska Tobber
Mini norge.gif Norska Mons
Mini polen.gif Polska Maurycy
Mini tyskland.gif Tyska Schnurri

Fotnoter

  1. "The Health Nut" av Dick Kinney (manus) och Al Hubbard (teckningar) i Sverige publicerad som "Kalle Anka och Kusin Knase" i Kalle Anka & C:o nr 15/1965. Historiekod: S 64008
  2. Donald Duck (D series) nr 97 (1964)
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!