Henry Peter Gyrich

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Henry Gyrich)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Henry Peter Gyrich är en seriefigur i Marvels Universum. Figuren skapades av Jim Shooter och George Pérez och dök först upp i Avengers (vol. 1) nr 165 (1977). Han har även figurerat flitigt i serier som "X-Men" och "Hulk".


Handling

Henry Gyrich dyker först upp i Avengers nr 165 som kontakttjänsteman mellan superhjältegruppen Avengers och den amerikanska regeringen, utsedd av USA:s nationella säkerhetsråd. Under sin tid med Avengers gör han sig snabbt impopulär eftersom han har juridisk makt att påverka deras organisation och fattar en massa beslut som inte uppskattas av medlemmarna, bland annat att dra ner gruppens medlemsantal, avsätta medlemmar, anlita andra, och beslagta en del av deras tekniska utrustning. Han har också ett arrogant sätt och en översittarattityd som inte underlättar hans kontakter med Avengers-medlemmarna.

Gyrich avsätts från sin post efter en schism mellan Avengers och senaten och ersätts av Raymond Sikorski (och senare av Duane Freeman). Han fortsätter att arbeta med superhjältar, bland annat genom att hjälpa till i jakten på mutanterna i X-Men och sköta säkerheten kring Hulk. Gyrich arbetar därefter för regeringsorganet Commission on Superhuman Activities där han bland annat bidrar till Captain Americas (tillfälliga) avgång, etablerandet av mutantjägarna Freedom Force och kampen mot de onda utomjordingarna Dire Wraiths. Senare blir han ordförande för kommissionen. Gyrich utnyttjar kommissionen för att göra superhjälten Nomad till superhjältemördaren Scourge, men hans planer stoppas av Thunderbolts.

Trots sina tvivelaktiga aktioner får Gyrich en andra chans och blir än en gång, denna gång på Captain Americas inrådan, kontakttjänsteman mellan regeringen och Avengers, vilka han hjälper i kampen mot Red Skull.

Efter crossovern "Civil War" (2006–2007) utses Gyrich till "Secretary of the Superhuman Armed Forces" och ansvarar för den nya superhjältearmén The Initiative och deras utbildning på Camp Hammond. Efter att den korrumperade supersoldaten KIA gått bärsärkagång på Initiatives militära bas får Gyrich sparken från sin post av Iron Man och meddelar därefter att han går i pension.

Trots sitt burdusa och kompromisslösa sätt har Gyrich med tiden blivit alltmer respekterad av de superhjältar han arbetat med, i synnerhet Captain America. Han har visat att han är 100% lojal mot den arbetsgivare han har. När Gyrich trots tortyr vägrade ge information till Red Skull om Avengers, var det många av Avengers-medlemmarna som såg honom i ett nytt ljus. Författaren Peter David visade i ett Hulk-avsnitt upp en humanare sida hos Gyrich då det avslöjades att denne under flera år tagit hand om sin Alzheimersjuka far, som därefter dog i hans armar.


Första framträdande: Avengers (vol. 1) nr 165 (februari 1978)

Henry Peter Gyrich som barn

Steven Grant har i sin internetkolumn "Master of the Obvious" 2007 avslöjat att Gyrich i själva verket var tänkt som en vuxen version av Marvels gamla humorfigur och "Dennis"-kopia Melvin the Monster/Dexter the Demon/Peter the Little Pest. Detta har tidigare inte varit känt för allmänheten.[1]

I andra medier

TV

Henry Peter Gyrich dyker upp i de animerade tv-serierna "X-Men", röstskådespelad av Barry Flatman, och "Fantastic Four", med röst av Don Brown.

Film

Gyrich medverkar även i den första X-Menfilmen, spelad av Matthew Sharp.

Fotnoter

  1. Steven Grant: "Master of the Obvious" 27 december 2007. [länkad 2009-07-10]