Star Wars

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Stjärnornas krig)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Star Wars nr 2/2005, omslag av Tsuneo Sanda. © Egmont

"Star Wars" är en serie science fiction-filmer av George Lucas som utspelas "i en fjärran galax för länge, länge sedan". Under åren som har gått sedan premiären 1977 har "Star Wars" vuxit till ett massmedialt fenomen med spinoff-produkter i form av leksaker, prylar, böcker, tecknade TV-serier, dataspel och serietidningar. Sedan 2012 ägs Star Wars-franchisen av Walt Disney Company, som sedan 2015 producerar Star Wars-serier genom Marvel Comics.

I Sverige fick "Star Wars" inledningsvis det svenska namnet "Stjärnornas krig", men numera används i regel den amerikanska titeln.

Kronologi

Den första filmen att ha premiär var "Stjärnornas Krig" (1977), sedan kom "Rymdimperiet slår tillbaka" (1980) och "Jedins återkomst" (1983). Dessa tre har alltid officiellt (med undantag för den allra första versionen av "Stjärnornas krig") kallats episod IV, V, respektive VI. Först långt därefter släpptes de så kallade prequel-filmerna "Det mörka hotet" (episod I, 1999), "Klonerna anfaller" (episod II, 2002) och "Mörkrets hämnd" (episod III, 2005), men då hade de tre första filmerna redan i folkmun i nästan 20 år kallats "ettan", "tvåan" och "trean", vilket gett upphov till viss förvirring gällande numreringen av filmerna. Här i artikeln används genomgående episod-numreringen.

Årtal i "Star Wars" anges som BBY eller ABY, vilket betyder Before respektive After Battle of Yavin, det stora slaget i slutet av Episod IV.

Filmerna

Star Wars utspelar sig i en galax "för länge sedan, långt långt borta". Skådeplatsen är en komplett koloniserad galax med mängder av världar, och olika raser som befolkar dessa. Teknik-nivån är generellt hög, med rymdfart i överljushastighet och robotar som fungerar i stort sett som medvetna varelser, även om det även finns mer primitiva raser. Ett viktigt begrepp i den här världen är Kraften, som om man lär sig kontrollera den kan få en att utföra handlingar som annars skulle anses övernaturliga. Det kan handla om rent fysiska konster, som extrema reflexer eller möjlighet att hoppa väldigt högt och springa väldigt snabbt, såväl som mentala färdigheter som telekinesi och telepati (så kallade Jedi Mind Tricks). Jedi-riddarna är en organisation som med Kraftens hjälp fungerar som galaxens väktare av fred och rättvisa. En jedi använder sig ofta av så kallade ljussvärd, ett elektroniskt handtag vilket förlängs till en laserstråle ungefär lika lång som klingan på ett vanligt svärd.

Handlingen i serierna spinner vidare på filmerna, med början från den ursprungliga trilogin "Stjärnornas Krig", "Rymdimperiet slår tillbaka" och "Jedins återkomst". Serierna fyller i luckorna mellan filmerna och rent av mellan scener i filmerna.

Nedan följer en kort beskrivning av handlingen i filmerna, eftersom de även sätter upp situationer och figurer för serierna.

Episod I: Det mörka hotet (The Phantom Menace)

Jedi-riddarna Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi sänds för att förhandla med Handelsfederationen, som håller den lilla planeten Naboo i blockad. Jedi-riddarna upptäcker att federationen är rustad för krig med en stor droid-armé. De flyr och träffar på Jar Jar Binks från Gungan-folket och Naboos drottning Amidala. De flyr från planeten, och hamnar på ökenplaneten Tatooine där de träffar och köper loss slavpojken Anakin Skywalker. Anakin visar sig vara extremt stark i Kraften, och Qui-Gon vill gärna träna honom till jedi-riddare. Jedi-rådet säger nej med hänvisning till att han är för gammal och har för mycket ilska i sig. Med hjälp av Anakin och de förhållandevis primitiva gunganerna lyckas de besegra handelsfederationens droid-armé.

Episod II: Klonerna anfaller (Attack of the Clones)

Tio år senare är Anakin Obi-Wans padawan (jedi-lärling). Han är högmodig och vårdslös med sina jedi-krafter, och inleder mot reglerna ett förhållande med Amidala. Obi-Wan upptäcker av en slump en stor armé av kloner, odlade från prisjägaren Jango Fett, på planeten Kamino. Denna armé sägs vara beställd av Jedi-rådet, men ingen där känner till något om det. Anakin känner att något är fel med hans mamma, så han far till Tatooine. Väl där upptäcker han att hon kidnappats av sandfolket, och när han kommer dit dör hon i hans armar. Anakin mister fattningen och slaktar hela sandfolks-byn. Det upptäcks att handelsfederatinonen byggt en ny droid-armé, och ett stort slag bryter ut mellan klon-armén och droid-armén.

Episod III: Mörkrets hämnd (Revenge of the Sith)

Republikens kamp mot separatisterna, det så kallade Klonkriget, pågår med oförminskad styrka. Anakin Skywalker blir manipulerad av kansler Palpatine (i hemlighet sithlorden Darth Sidious), som spelar på hans ärelystnad och fruktan för att hans närstående ska dö. Anakin har haft profetiska drömmar om att hans fru Padmé ska dö i barnsäng och ansluter sig till den mörka sidan som ny lärjeunge åt sithlorden. Sidious utnämner Anakin till lord Darth Vader och ställer sedan till med massaker på jediriddare över hela galaxen. Sidious utropar sig till kejsare över galaxen, det är han som i hemlighet ligger bakom separatisternas uppror för att kunna omvandla demokratin till diktatur.

Obi-Wan Kenobi konfronterar Anakin i en sista strid som resulterar i att Anakin blir svårt bränd, men överlever mirakulöst och görs om till en cyborg i svart rustning. Padmé dör i barnsäng efter att ha misshandlats av en vredgad Anakin, och de överlevande jediriddarna beslutar sig för att sära på barnen Luke och Leia så att inte kejsaren eller Vader ska få tag på dem.

Episod IV: Stjärnornas Krig (A New Hope)

Imperiet styr galaxen med järnhand. En liten grupp rebeller under prinsessan Leia av Alderaans ledning stjäl ritningarna till Imperiets nya vapen, Dödsstjärnan, men tas till fånga av Darth Vader. Leia skickar dessförinnan planerna med sina droider R2-D2 och C-3PO till ökenplaneten Tatooine för att finna den forne jedimästaren Obi-Wan Kenobi.

Droiderna tas om hand av den unge Luke Skywalker som slår följe med Kenobi mot löftet att tränas till jediriddare. Tillsammans med rymdsmugglaren Han Solo och dennes andrepilot Chewbacca fritar de Leia från Dödsstjärnan, men till priset av Obi-Wan Kenobis liv.

Rebellflottan satsar allt på ett kort och det blir till sist Luke Skywalker som finner Dödsstjärnans svaga punkt och spränger den.

Episod V: Rymdimperiet slår tillbaka (The Empire strikes Back)

När rebellernas bas på isplaneten Hoth utplånas av Imperiet sprids rebellerna för vinden. Luke Skywalker tar sig till träskplaneten Dagobah för att slutföra sin träning till jediriddare under Yodas ledning. Leia Organa, Han Solo, Chewbacca och droiderna tar sig till Molnstaden ovanför gruvplaneten Bespin, där Solos gamle smugglarkollega Lando Calrissian blivit respektabel guvernör.

Lando tvingas dock förråda sina vänner till Imperiet. Han Solo fryses ner och lämnas över till några prisjägare för vidare befordran till Jabba the Hutt, som satt ett pris på hans huvud. Darth Vader behåller resten av sällskapet i Molnstaden för att locka Luke i en fälla, något som han också lyckas med. I en slutlig uppgörelse hugger Vader av Lukes hand, berättar därefter att han är hans riktige far och ber honom ansluta sig till Kraftens mörka sida. Luke vägrar och kastar sig mot sin död, men räddas av Calrissian, som nu befriat de övriga rebellerna.

Episod VI: Jedins återkomst (Return of the Jedi)

Luke Skywalker, numera fulltränad jedi-riddare, befriar Han Solo och prinsessan Leia från Jabba the Hutt. Rebellerna får reda på att Imperiets nya Dödsstjärna håller på att byggas i omloppsbana kring månen Endor. Rebellerna tar hjälp av de primitiva ewokerna för att försöka förstöra den. Luke har fått reda på att Vader är hans far, och åker för att konfrontera honom, för han tror att det fortfarande finns något gott i Vader. Vader och Kejsaren försöker värva honom till den mörka sidan. Strid utbryter mellan Luke och Vader, och Kejsaren försöker få Luke att ge efter för sin ilska och hugga ner Vader. Luke besinnar sig, och Kejsaren börjar skicka kraft-blixtar mot honom för att långsamt döda honom. Vader klarar inte av att se sin son dö på det sättet, så han tar tag i Kejsaren och kastar ner honom i ett skakt, och skadar sig själv dödligt på kuppen. Vader och Luke försonas innan han slutligen dör.

På Endor lyckas rebellerna och ewokerna förstöra Dödsstjärnan, och stora festligheter bryter ut.

Serierna

Dagspressversionen

En dagspressversion av "Star Wars" producerades av Los Angeles Times Syndicate 1979–84. Ursprungligen var tanken att inleda med en serieversion av den första filmen, men man valde till slut att skapa helt nya berättelser för serierna. Från början löpte olika berättelser parallellt i dags- respektive söndagsversionen, något man dock snart slutade med. Russ Manning var tecknare och periodvis författare det första året, men de upphovsmän som mest förknippas med serien är Archie Goodwin och Al Williamson. Goodwin skrev sina första avsnitt (innan Williamson blivit tecknare) under pseudonymen Russ Helm.

I Sverige har flera av dessa avsnitt publicerats i Serie-Nytt, Seriemagasinet och ett julalbum med Star Wars.

Marvel Comics

Se huvudartikel: Star Wars (Marvel)

I slutet av 70-talet och genom mycket av 80-talet gav Marvel Comics ut serietidningar med "Star Wars"-serier. Dessa började med att adaptera Episod IV, och efter det följde nyskrivna historier. Episod V och VI adapterades också senare i utgivningen. Dessa serier publicerades i Sverige 1977-1982 i egna album, samt 1984-87 i Sverige i tidningarna Stjärnornas Krig och Månadens Äventyr.

Sedan 2015 står Marvel återigen som "Star Wars"-seriernas producent.

Dark Horse

Huvudartikel: Star Wars (Dark Horse)

Dark Horse Comics har gett ut mängder av "Star Wars"-serier, de flesta som serieromaner eller ihopsamlade i TPB:er. För mer information om detta, se separat artikel Star Wars (Dark Horse).

Alessandro Ferraris serieromaner

Sedan 2017 har Disney publicerat mer familjevänliga serieadaptioner av franchisens filmer och serier, med manus av Alessandro Ferrari.

Seriernas kanonstatus

Star Wars expanderade universum var länge namnet för alla verk som utspelar sig i samma värld som Star Wars-filmerna. Det innefattade skönlitteratur, animerade tv-serier och filmer, dataspel, och serietidningar.

När Disney tog över Star Wars-franchisen 2012, meddelades det att hela det expanderade universumet, nu betitlat "Star Wars: Legends" hädanefter skulle betraktas som apokryfiskt.

När det nu Disney-ägda Marvel Comics 2015 inledde sin nyproduktion av "Star Wars"-serier; till skillnad från de äldre serierna innefattas dessa nya serier i den officiella kanon, och betraktas därmed inte som en del av "Star Wars: Legends".

Förhållningsätt innan 2012

Kontinuiteten i Star Wars expanderade universum fungerade på flera nivåer[1]. Lucas Licensing höll under sin tid en databas kallad "The Holocron", som var till för att hålla samman kontinuiteten i alla licensierade verk. Den var sorterad i fem nivåer:

  • G (George Lucas) var absolut kanon. Den inkluderade allt material som kom direkt från George Lucas själv: de sex Star Wars-filmerna (inklusive bortklippta scener), romanversionerna av filmerna, radioteatern baserad på desamma, och allt annat material, publicerat eller inte.
  • T (TV) befann sig ett snäpp ovanför större delen av det expanderade universumet och bestod av den animerade tv-serien "Star Wars: The Clone Wars" och en länge planerad med aldrig förverkligad spelfilmsserie för tv.
  • C (continuity) var kanon-nivån för större delen av det expanderade universumet. Det definierades som allt Star Wars-material som inte var varken G, T, S eller N-kanon. Detta material ansågs höra till kontinuiteten så länge det inte säger emot G- eller T-kanon.
  • S (secondary) är äldre verk som inte riktigt hängde samman med världen på samma sätt som senare, mer kontrollerade verk. Det räknades till kontinuiteten så länge det inte sa emot något i högre nivåer.
  • N (non-canon eller non-continuity) var material som inte alls gick att passa in i kontinuiteten, som "What if"-historier och likande. N ansågs inte överhuvudtaget vara kanon.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

SERIETIDNING
Stjärnornas Krig
Land:Mini sverige.gif Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska

Startade:1984
Upphörde:1985
Förlag:Semic Press
ISSN:0282-6186

Nästa:Månadens Äventyr»
Star Wars
Star Wars
Star Wars (1996–2005)
Land:Mini sverige.gif Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska

Startade:1996
Upphörde:2005
Förlag:Semic Press (1996–1997)
 Egmont Serieförlaget (1997–2005)
ISSN:1401-1905

Star Wars: The Clone Wars
Star Wars: The Clone Wars (2008–)
Land:Mini sverige.gif Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska

Startade:2008
Förlag:Egmont Kärnan
ISSN:2001-1016

Star Wars: The Old Republic
Star Wars: The Old Republic (2012–2012)
Land:Mini sverige.gif Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska

Startade:2012
Upphörde:2012
Förlag:Egmont Kärnan

"Star Wars", eller "Stjärnornas Krig" som serien ibland har hetat på svenska, har publicerats i flera omgångar i Sverige. Sex stycken julalbum publicerades mellan 1977 och 1982. Dagspressversionen publicerades i Serie-Nytt nr 1/1981–13/1982, och därefter i Seriemagasinet nr 10/1983–22/1984.

Mellan 1984 och 1985 utgav Semic månadstidningen Stjärnornas Krig, som innehöll serieversionen från Marvel Comics. Tidningen innehöll ofta foton från filmerna och även ett uppslagsverk där man i alfabetisk ordning gick igenom de viktigaste figurerna och miljöerna. Redaktör för tidningen var Cristian Hammarström.

1985 valde Semic att slå ihop Stjärnornas Krig och Indiana Jones (en annan Lucas-skapelse) till den nya serietidningen Månadens Äventyr. De bägge serierna alternerade i vartannat nummer under 1985 och 1986, och från nr 1/1987 hade "Stjärnornas Krig" tidningen för sig själv. Det sista numret med "Stjärnornas Krig"-serier blev dock nr 12/1987; inte på grund av dålig försäljning utan för att Marvels amerikanska tidning hade lagts ner och det fanns inget material kvar att publicera. Månadens Äventyr fylldes istället med superhjälteserier från DC Comics.

1996 återvände serien till Sverige under originalnamnet. Tidningen Star Wars samproducerades med de andra nordiska länderna. I slutet av 1996 drog sig Danmark ur, vilket ledde till att det blev sex nummer istället för de planerade sju. Norge och Finland drog sig ur i slutet av 1997 och Egmont funderade på att lägga ned den svenska tidningen också, man skickade till och med ut ett nedläggningsbesked till alla prenumeranter och erbjöd dem en prenumeration på Spider-Man i stället. Det hela ledde till att nummer 1/1998 blev kraftigt försenad och det kom bara ut fem nummer, istället för de planerade sex. På 2000-talet kom så samproduktionen med Finland, och så småningom Norge, igång igen. Därefter gavs den ut sporadiskt. 2004, 2006 och 2007 utkom ingen svensk Star Wars-serietidning alls. Enligt kommentarer (på Starwars.nu forum, 2006) från Janne Helander så var tidningen dock inte officiellt nedlagd.

I slutet av 2008 återkom Star Wars som serietidning i Sverige, nu i magasinsformat och riktad till en yngre publik. Serierna utspelar sig under den period som kallas "The Clone Wars". Tre pocketböcker som samlar dessa serier gavs ut 2010–12 under titeln Star Wars: Clone Wars äventyr.

I september 2012 fick tidningen Star Wars – The Old Republic premiär. Endast tre nummer gavs ut.

Med start 2023 publicerar Bonnier Carlsen Alessandro Ferraris barnanpassade serieadaptioner av "Star Wars"-filmerna och -tvserierna i seriealbum.

Se även

Mer om "Star Wars"

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter