Storklas och Lillklas

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Stor-Klas och Lill-Klas)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

För den svenska serietidningen med samma namn, se Storklas och Lillklas (serietidning)


"Storklas och Lillklas" av Bud Fisher. © Fisher.

"Storklas och Lillklas" ("Mutt and Jeff" i original, ursprungligen "Mr. A. Mutt"), en av de allra första dagspresserierna, skapad av Bud Fisher 1907 och producerad fram till 1982.


Handling

Från början handlade serien bara om Storklas (Mutt i original) som, i likhet med mr. Clerk i Clare Briggs mindre framgångsrika serie "A. Piker Clerk" några år tidigare, var road av att spela på hästar. Av den anledningen publicerades serien på tidningarnas sportsidor. Den 27 mars 1908 träffade Storklas den korte (och sinnessjuke) Lillklas (Jeff i original) på ett mentalsjukhus. Nytillskottet till persongalleriet breddade serien, lockade nya läsare och gjorde den till den första riktigt framgångsrika dagspresserien.

I början var Storklas och Lillklas ett par hasardspelande skojare, men med tiden utvecklades serien till en mer harmlös familjserie, där Storklas hustru Malla, sonen Cicero och katten Desdemona/Esmeralda fick viktiga roller. Storklas fick, som så många andra äkta män i skämtseriernas värld, svärmorsproblem i form av Mallas skräckinjagande mor, medan ungkarlen Lillklas utvecklades till en obotlig flickjägare. Även Lillklas fick familj – i form av tvillingbrodern Julius.

Historik

Serien debuterade den 15 november 1907 på sportsidan i San Fransisco Chronicle. I juni 1908 (efter introduktionen av Lillklas) flyttade den bort från sportsidan och in till seriesidan i San Fransisco Examiner. Det blev succé och serien publicerades snart i åtskilliga av William Randolph Hearsts dagstidningar. I samma veva syndikerades den, först av King Features Syndicate och därefter av Wheeler Syndicate (sedermera Bell Syndicate). Fisher, som varit förutseende nog att själv försäkra sig om upphovsrätten till serien, blev förmögen på kuppen.

Med tiden tog Fischers medarbetare över mer och mer av det praktiska arbetet med serien. Den mest tongivande tecknaren var Al Smith, som tecknade den mellan 1932 och 1980. Han skapade också söndagsidesserien "Cicero's Cat" ("Jönssons Katt") om katten i Storklas familj. Andra medarbetare på serien inkluderade Ed Mack, Ken Kling och George Breisacher.

Som dagspresserie överlevde den fram till 1982, då den slutligen lades ner efter 75 år.

Serietidningsversionen

"Mutt and Jeff" hade en egen serietidning i USA mellan 1939 och 1965, utgiven av i tur och ordning DC Comics, Dell Comics och Harvey.

Återutgivning

Andrews McMeel Universal syndikerar idag reprinter av serien under titeln "Classic Mutt and Jeff" under signaturen Pierre S. De Beaumont, som är den nuvarande registrerade upphovsrättsinnehavaren.

Serieförlaget NBM har påbörjat en bokutgivning av de klassiska stripparna under titeln "Forever Nuts: The Early Years of Mutt & Jeff" (Volym 1: ISBN 9781561635023).

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Storklas och Lillklas nr 3/1962, dock med Mix & Max på omslaget. © Centerförlaget.

I Sverige publicerades söndagssidor med "Storklas och Lillklas" länge i Hemmets Veckotidning.

Klassiska dagsstrippar från det tidiga 1900-talet publicerades 1988 i Dagens Nyheter under rubriken "DN:s klassiker", med start 20 februari.

Den svenska serietidningen

Se huvudartikel: Storklas och Lillklas (serietidning)

1956–64 hade Storklas och Lillklas en egen serietidning i Sverige, utgiven av Centerförlaget. Den innehöll främst den amerikanska serietidningsversionen samt biserier från DC Comics.


Publicering i Mini storbritannien.gif Storbritannien

"Storklas och Lillklas" på film

"Mutt and Jeff" gjordes i en spelad stumfilmsversion 1910, då en film i veckan producerades av Al Christie för bolaget David Horsley's Nestor Comedies i New Jersey.

1913 startade Bud Fisher sitt eget filmbolag, vilka producerade mer än femhundra animerade kortfilmer med "Mutt and Jeff". Trots att dessa är något bortglömda idag, har de gått till historien som den längsta seriella produktionen med animerade filmer för biovisning. ("Karl-Alfred" har dock förekommit i fler tecknade filmer för bio och TV sammanlagt.)

Kuriosa

H.C. Andersen har berättat en historia om två personer som kallas Lillklas och Storklas eftersom Storklas äger fler hästar än Lillklas. Storklas dödar sedan Lillklas enda häst och Lillklas lyckas med list få en stor rikedom medan han lurar Storklas att först döda sina egna hästar och sedan slutligen ta livet av sig själv. Sagan var etablerad och välkänd i Sverige före serien och har troligen inspirerat seriens svenska titel.

Seriens popularitet har satt sina spår i kultur och språkbruk, främst i USA och England:

  • "Mutt and Jeff" var länge ett populärt uttryck för två män där den ena är lång och den andra kort.
  • Mutt and Jeff användes som kodnamn för två spioner under andra världskriget.
  • Mutt and Jeff är ett annat uttryck för den polisiära utfrågningsmetoden "good cop/bad cop".
  • Kombinationen av krigsutmärkelserna Victory Medal och British War Medal i den brittiska armén, gick under det populära uttrycket "Mutt and Jeff".

Hyllningar och parodier

"Storklas och Lillklas" på andra språk

  • Mini finland.gif Finska: "Matti Mainio ja Jussi Juonio"

Mer om "Storklas och Lillklas"