Roberto Rastapopoulos

Från Seriewikin
Version från den 23 april 2007 kl. 06.58 av OlaHe (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Första mötet med Roberto Rastapopoulos ur "Faraos cigarrer" av Hergé. © Hergé

Roberto Rastapopoulos är en skurk i serien "Tintin".

Rastapopoulos medverkar i "Tintin i Amerika" (eventuell tidig version), "Faraos cigarrer", "Blå Lotus", "Koks i lasten", "Plan 714 till Sydney" samt "Tintin och hajsjön". Han utvecklas till Tintins absoluta ärkefiende, och känns igen på sin sällsynt stora näsa. Hans stora näsa kommer också på tal då han vid ett tillfälle jämförs med en näsapa.

Rastapopoulos är en omåttligt rik och fullständigt skrupelfri person, samtidigt som han har goda manér och rör sig i förnäma kretsar. Han är känd som ägare av filmbolaget Cosmos Pictures som bland annat spelar in film i arabländerna, och som visas på bio i Kina och förmodligen över hela världen. Filminspelningarna verkar dock mest vara täckmantel för den narkotikahandel som han driver. Han sysslar också med slavhandel och skaffar sig en trogen hejduk i Allan Thompson, som en tid var styrman under Kapten Haddock.

En figur som påminner om Rastapopoulos dyker för första gången upp i "Tintin i Amerika", men finns där bara med i en enda serieruta som en anonym gäst vid en bankett till Tintins ära. Den första gången han deltar och är namngiven är i "Faraos cigarrer" där han får en viktig roll i handlingen, som fortsätter i uppföljaren "Blå Lotus" där han presenterar sig med sitt fullständiga namn, Roberto Rastapopoulos. Det visar sig att han är ledare för en liga som handlar med opium. Han återkommer sedan som Markis di Gorgonzola i "Koks i lasten", där han bedriver slavhandel. På slutet försvinner han på ett sådant sätt att alla tror han är död. Den sista gången han medverkar är i "Plan 714 till Sydney", där han försöker stjäla flygplanstillverkaren Laszlo Carreidas förmögenhet, men blir kidnappad av utomjordingar. I det albumet berättar han också om sin brottsliga bana, där han bland annat ruinerat flera av sina närmaste släktingar.

Rastapopoulos finns också med i filmen och filmalbumet "Tintin och hajsjön", som inte är författat av Hergé, där han är en typisk superskurk, som hämtad från en James Bond-film.

I den tidigare svenska översättningen säger Tintin vid mötet med Rastapopoulos i "Faraos cigarrer" att "vi har träffats tidigare". Vad han säger i den franska utgåvan är "En effet, ce n'est pas le premier venu", vilket snarast betyder "Det är inte vem som helst", det vill säga att Rastapopoulos är en mycket känd person, och Tintin känner igen hans namn. I 2004 års översättning är texten rättad.

Kronologi

Rastapopoulos dyker upp i albumen:

Han medverkar även i filmen och serien "Tintin och Hajsjön" som emellertid står utanför officiell Tintinkronologi.

Källor

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 30 januari 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Roberto Rastapopoulos.