Skillnad mellan versioner av "Tintin i Kongo"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (Bild.)
m
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori: Seriealbum]]
[[Kategori: Seriealbum]]
[[Bild:Tintint_i_Kongo.png|thumb|Ett lejon jagar våra hjältar, ur "[[Tintin i Kongo]]" av [[Hergé]], © Hergé]]
[[Bild:Tintint_i_Kongo.png|thumb|Ett lejon jagar våra hjältar, ur "[[Tintin i Kongo]]" av [[Hergé]], © Hergé]]
''' Tintin i Kongo''' ('''Tintin au Kongo''' i orginal) är det andra i en serie av klassiska seriealbum, skrivna och illustrerade av belgaren [[Hergé]], vars huvudperson är den unge reportern [[Tintin]].
"'''Tintin i Kongo'''" ("'''Tintin au Kongo'''" i orginal) är det andra i en serie av klassiska seriealbum, skrivna och illustrerade av belgaren [[Hergé]], vars huvudperson är den unge reportern [[Tintin]].
Den första versionen av Tintin i Kongo publicerades 1930. Liksom [[Tintin i Sovjet]] publicerades den först som följetong i en belgisk dagstidning och senare i bokform. Den andra versionen av Tintin i Kongo publicerades 1946 och är en färglagd och moderniserad upplaga, den förra upplagan var i svartvitt och med en enklare teckningsstil. En sida i originalutgåvan då Tintin råkade spränga sönder en noshörning tecknades om för den svenska utgåvan, då förlaget tyckte att det var för brutalt och skämtet för platt. Tintin i Kongo är inget egentligt Tintinäventyr som de senare albumen är, utan mer en löst sammanhängande berättelse med en ganska grovkornig humor. Albumet har även beskyllts för att vara rasistiskt då det skildrar afrikanerna som stereotyper. Afrikanerna i albumet avbildas som kolsvarta med överdrivet tjocka markerade läppar. I albumet framställs de i regel som ett dumt och primitivt folk.
Den första versionen av Tintin i Kongo publicerades 1930. Liksom [[Tintin i Sovjet]] publicerades den först som följetong i en belgisk dagstidning och senare i bokform. Den andra versionen av Tintin i Kongo publicerades 1946 och är en färglagd och moderniserad upplaga, den förra upplagan var i svartvitt och med en enklare teckningsstil. En sida i originalutgåvan då Tintin råkade spränga sönder en noshörning tecknades om för den svenska utgåvan, då förlaget tyckte att det var för brutalt och skämtet för platt. Tintin i Kongo är inget egentligt Tintinäventyr som de senare albumen är, utan mer en löst sammanhängande berättelse med en ganska grovkornig humor. Albumet har även beskyllts för att vara rasistiskt då det skildrar afrikanerna som [[stereotyper]]. Afrikanerna i albumet avbildas som kolsvarta med överdrivet tjocka markerade läppar. I albumet framställs de i regel som ett dumt och primitivt folk.


{{tintin}}
{{tintin}}

Versionen från 25 februari 2006 kl. 09.23

Ett lejon jagar våra hjältar, ur "Tintin i Kongo" av Hergé, © Hergé

"Tintin i Kongo" ("Tintin au Kongo" i orginal) är det andra i en serie av klassiska seriealbum, skrivna och illustrerade av belgaren Hergé, vars huvudperson är den unge reportern Tintin. Den första versionen av Tintin i Kongo publicerades 1930. Liksom Tintin i Sovjet publicerades den först som följetong i en belgisk dagstidning och senare i bokform. Den andra versionen av Tintin i Kongo publicerades 1946 och är en färglagd och moderniserad upplaga, den förra upplagan var i svartvitt och med en enklare teckningsstil. En sida i originalutgåvan då Tintin råkade spränga sönder en noshörning tecknades om för den svenska utgåvan, då förlaget tyckte att det var för brutalt och skämtet för platt. Tintin i Kongo är inget egentligt Tintinäventyr som de senare albumen är, utan mer en löst sammanhängande berättelse med en ganska grovkornig humor. Albumet har även beskyllts för att vara rasistiskt då det skildrar afrikanerna som stereotyper. Afrikanerna i albumet avbildas som kolsvarta med överdrivet tjocka markerade läppar. I albumet framställs de i regel som ett dumt och primitivt folk.