Ernie

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Älgkontakt av tredje graden)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
För den svenska serietidningen, se Ernie (serietidning).

Ernie tecknad av Bud Grace på den tiden figuren fortfarande hade mustasch.
© Bud Grace och King Features.

"Ernie" är en humoristisk dagsstrippserie skapad av Bud Grace 1988, producerad fram till 2018. Hade även en egen serietidning med samma namn i Sverige 1996–2015.

1998 bytte serien officiellt namn till "The Piranha Club", men de flesta tidningar, inklusive de svenska, publicerar den fortfarande under titeln "Ernie".

Förutom i egna album, pockets och tidningar har serien bl.a. publicerats i Bizarro, Svenska Puckomagasinet, "Pandora Album", "Pandora Pocket" och Larson!.

Serien

Serien "Ernie" debuterade den 1 februari 1988 i amerikanska dagstidningar, distribuerad av King Features Syndicate. Den var ingen omedelbar framgång på den amerikanska marknaden, men blev däremot en succé i Norden. En stor del av de dagstidningar som publicerar serien har sedan starten varit nordiska, och många av dessa är dessutom svenska. Redan 1989 besökte Bud Grace Comics '89 och belönades med Adamsonstatyetten för bästa utländska serieskapare.

Efter tio år utan att ha blivit särskilt stor i USA beslöt sig Bud Grace och syndikatet för att döpa om serien och försöka sig på en nylansering. Serien fick 1998 namnet "Piranha Club" efter den klubb för lurendrejare där Ernies farbror Sid är den främste medlemmen.

Typiskt för serien är att Bud Grace själv ofta förekommer i stripparna, både för att kommentera händelser i serien och berätta om sitt eget liv. Ett annat återkommande skämt är att Grace låter sin assistent "Mert Nertman" ta över serien när Bud behöver semester. I verkligheten finns inte Mert Nertman, utan det är ett sätt för Grace att kunna teckna serien i en annorlunda stil och låta figurer uppföra sig på oväntade sätt.

Det förekommer ofta textplattor i serien med pilar till saker eller personer som behöver någon form av förklaring, exempelvis "Killen finns på riktigt!" om en figur uppträder i serien och berättar om något till synes galet som han har tänkt att göra.

Bud Graces assistent i verkliga livet heter Jay Scruggs. Dessutom har svenske Jonny Nordlund hjälpt till och bl.a. tuschat de serietidningsavsnitt som Grace har tecknat direkt för den svenska marknaden.

Bud Grace gick i pension 2018, och den sista strippen med "Ernie" publicerades den 3 februari 2018.

Handling och figurgalleri

Serien utspelar sig i staden Bayonne, där huvudpersonen Ernie Floyd samlar på brödrostar och jobbar med att sälja bläckfiskburgare. Han hyr sin lägenhet av den förvirrade äldre damen Effie Munyon som är lätt senil och misstar de flesta män hon möter för tidigare äkta makar. Hennes matlagning är ökänd och minst sagt livsfarlig, men det hindrar inte Ernies farbror Sid Fernwilter från att se till att bli bjuden på middag hos henne (mest p.g.a. att hennes mat inte skadar honom lika djupt som att betala pengar för middag). Sid är en framstående medlem i Piraya-Klubben, en klubb för svindlare och lurendrejare som kan gå över lik för att tjäna en slant. Andra medlemmar i klubben är bl.a. den kedjerökande, fullständigt inkompetente Dr. Enos Pork (även kallad Dr. Karl Krankentot i tidiga nummer av Larson!) och den skenhelige pastor Bob. Klubbens maskot är Sids livs levande, glupska piraya vid namn Ernst (i original Earl).

Ernies flickvän Doris Husselmeyer var kanske inte Ernies drömtjej från början, men deras förhållande har varit relativt stabilt under åren. Doris har genomgått en förvandling från att i början ha varit en socialt misslyckad outsider i för tjocka glasögon till en mer självsäker kvinna med kontaktlinser. Doris har ännu en beundrare i den misslyckade tonåringen Arnold Arnoldski som varken begåvats med ett stort intellekt eller vackert yttre (folk tror ofta att han är en hund). Doris har en lillebror vid namn Spencer Husselmeyer vars busstreck ställer till med förödelse och kaos.

Ernies bil är en De Soto från 1957. Bilens karakteristika, som bensinslukande ex-vrålåk till rishög, är föremål för en del av skämten i serien.

Mini usa.gif Amerikansk publicering

Dagspress

I USA distribueras "Ernie" av syndikatet King Features Syndicate och går i ett flertal dagstidningar som både daglig stripp och söndagssida.

Seriepublikationer

En serietidning med Ernie betitlad Ernie and His Uncle Sid gavs ut som engångspublikation av Kitchen Sink Press 1992. Tidningen återtryckte dagsstrippar och söndagssidor.

Ett samlingsalbum med titeln "Out of Control" gavs ut 1996 av Andrews McMeel Publishing, även den med återtryckta dagsstrippar och söndagssidor.

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Ernie" sverigedebuterade i serietidningen Larson! nr 1/1988 och startade kort därefter även i Dagens Nyheter. Sedan dess har serien nått en enorm popularitet i Sverige och publicerats i åtskilliga tidningar.

Dags- och veckopress

(Listan är ofullständig.)

Serietidningar

Pockets och album

"Pandora Pocket" nr 15 "Ernie älgar vidare", omslag av Bud Grace. © Pandora Press AB

Antologier

Inbundna samlingsalbum

Första omgången

  1. utan titel (1993)
  2. utan titel (1994)
  3. "Älgkontakt av tredje graden" (1995)
  4. "Utan brallor i Bayonne" (1996)
  5. "Dansar med pirayor" (1998)
  6. "Titta vi flyger!" (2000)
  7. "Fem äss i leken" (2001)

Andra omgången

  1. "Apkalas!" (2008)
  2. "Cirkus Buddy" (2009)

Priser och utmärkelser

"Ernie" i andra medier

Dataspelet "Ernie – Pank i Bayonne" gavs ut 1997. Det hade producerats för den skandinaviska marknaden av Bonnier multimedia. Animationerna gjordes av Arild Midthun och programmeringen av Mikael Grahn

Mini sverige.gif Den svenska tidningen

Första numret av svenska tidningen Ernie (nr 1/1996). © Bud Grace och Atlantic Förlag.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Se huvudartikel: Ernie (serietidning)

Den svenska serietidningen Ernie startade 1996, utgiven av Atlantic Förlag.

Hyllningar och parodier

  • "Enrie" i Pyton nr 3/1992.

Mer om "Ernie"

Recensioner

Externa länkar