Tyra Trollpacka

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Belsebub)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Tyra Trollpacka dyker upp hemma hos Kalle Anka i ett äventyr av Carl Barks. © Disney.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Ej att förväxla med Witch Hazel från Burne Hogarths "Miracle Jones", eller liknämnda häxor från Looney Tunes, Casper, Lilla Lotta eller Tom och Jerry .

Tyra Trollpacka (orig. Witch Hazel) är en häxa skapad för filmen "Kalle Anka och häxan" ("Trick or Treat", premiär 10 oktober 1952). Samma år debuterade hon som seriefigur i och med Carl Barks serieversion av filmmanuset, och därefter har hon kommit att interagera med en stor mängd andra Disneyfigurer.

Historik

Debutserien "Häxornas natt" ("Trick or Treat", historiekod W DD 26-02) ursprungspublicerades i Donald Duck #26. Figuren användes aldrig av Barks igen, men under femtio- och sextiotalen dök hon upp i en handfull amerikanska Disneyserier av andra kreatörer.

Med tiden kom hon att utvecklas till en känslostyrd och energisk trickster-figur, som dock i de flesta fall inte har något egentligt ont uppsåt.

Redan 1956 började Tyra medverka i italienska Disneyserier, och snart - inledningsvis genom manusförfattaren Carlo Chendi och tecknaren Luciano Bottaro - kom hon att börja figurera i en rad vilda komediserier med Långben i huvudrollen, där ett återkommande tema är Långbens envetna skepsis mot häxors existens.

På 1970-talet började hon dyka upp i danskproducerade "Madam Mim"-serier, och sedan 1980-talet medverkar hon i samma sammanhang i nederländska Disneyserier. Under sjuttio- och åttiotalen figurerade hon dessutom tillsammans med Mim och Magica de Hex i ett flertal brasilianska Disneyserier.

Tyra har på svenska även kallats Kvastelina ("Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul!" nr 9) och Häxan Hilda[källa behövs].

Bifigurer

Tyra flankeras vanligen av sin kvast Belsebub. I debutserien medverkade även monstret Kölnerwasser, som därefter har dykt upp i ett mindre antal ytterligare serier.

I den på svenska opublicerade serien "Halloween Haunting" tecknad av Tony Strobl (historiekod W WDC 291-02) får Tyra besök av ett syskonbarn med påtagligt häftigt humör, vid namn Witchis Witch. Han återanvändes aldrig i de amerikanska serietidningarna, men kom att frekvent medverka i de brasilianska "häxserierna" under mer än tjugo års tid, från början av sjuttiotalet till mitten av nittiotalet.

Tyra Trollpacka på andra språk

Språk Namn
Mini brasilien.gif Brasiliansk portugisiska Bruxa Vanda
Mini danmark.gif Danska Tusnelda, Hekla Heks
Mini finland.gif Finska Hekla Velho
Mini frankrike.gif Franska La sorcière Carabosse
Mini nederlanderna.gif Holländska Hortensia Heks
Mini italien.gif Italienska Nocciola
Mini norge.gif Norska Hekla heks
Mini spanien.gif Spanska Bruja Avellana (fullständigt namn: Avellana Vildebranda Crapomena)
Mini tyskland.gif Tyska Hicksi, Hexe Hedwig