Madame Mim

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Madam Mim)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Madame Mim är en häxa som första gången dök upp i den animerade Disneyfilmen "Svärdet i stenen" från 1963[1]. Mim har därefter figurerat såväl som integrerad del av Kalle Ankas universum som i egna serier.

Översikt

I de amerikanska serietidningarna

Redan 1964 etablerades Mim i Kalle Ankas universum, i och med serien "Madame Mim och Björnligan", tecknad av Tony Strobl.[2]

Denna serie introducerar Mims katt Fräsis (Spitfire), som ofta får agera försökskanin för Mims trollformler, och var även det första av många möten mellan Mim och Björnligan. Under åren 1964-1967 fortsatte Mim att figurera i sin egen serie (huvudsakligen publicerad i Walt Disney's Comics and Stories och Mickey Mouse), ofta tillsammans med mer eller mindre oväntade medspelare som Ludwig von Anka, Kapten Krok, de sju dvärgarna, Mimmi Pigg eller Bror Kanin.

Utöver i sin egen serie dök Mim även upp som bifigur i ett flertal andra amerikanska Disneyserier, tillsammans med så skilda figurer som Ludde, Benjamin Syrsa, Moby Duck, och Spökplumpen. Även om Mim ofta interagerade med klassiska Disneyskurkar, porträtterades hon sällan som genuint ond, utan snarare som en säregen och känslostyrd figur, främst intresserad av att få bli lämnad i fred med sina trollkonster, eller ställa till ofog för personer hon ogillar. Gentemot Björnligan har Mim vanligen fått inta närmast en modersroll.

Mim och Magica

Huvudartikel: Magica de Hex#Magica och Madame Mim

Utöver de amerikanska serietidningarna kom Mim att bli frekvent använd i de amerikanska serier som producerades för den internationella marknaden. 1965, i serien "Madame Mim och Magica de Hex" tecknad av Jim Fletcher och Ellis Eringer,[3] sammanfördes hon och Magica de Hex. Här är Mim en mer renodlad skurk, som inledningsvis slår sig ihop med Magica i hennes jakt på farbror Joakims turkrona.

Runt duon Mim och Magica kom under 1960-talet en relativt omfattande (men i Sverige närmast opublicerad) serievärld att etableras, vanligen tecknad av Fletcher & Eringer. Nu delar Mim och Magica bostad, och flankeras av bl.a. häxfåglarna Ed & Al, häxflickan Witch Child, lärlingen Samson Hex, och Magicas farmor.[4] Detta koncept kom även att plockas upp och fortleva i den brasilianska produktionen, vilken dessutom tillförde Tyra Trollpacka och hennes nevö Witchis Witch.

På egen hand

I Sverige har dock Mim framförallt dykt upp i egna serier, producerade i Danmark (då i allt väsentligt tecknade av Antoni Gil-Bao (under 1970- och 1980-talen) eller José Maria Millet Lopez (under 1990-talet och en bit in på 2000-talet)) och Nederländerna (främst tecknade av José Colomer Fonts (under 1980- och 1990-talen) och José Ramón Bernado (sedan millennieskiftet)). I dessa serier lever Mim och Fräsis ett tillbakadraget liv i en liten skogsstuga, med tillfälliga besök främst av Tyra Trollpacka.

Madame Mim på olika språk

Språk Namn
Mini danmark.gif Danska Madam Mim
Mini estland.gif Estniska Proua Ella
Mini finland.gif Finska Matami Mimmi
Mini frankrike.gif Franska Madame Mim
Mini island.gif Isländska Maddama Mimm
Mini italien.gif Italienska Maga Magò
Mini republiken kina.gif Kinesiska 女巫米姆
Mini lettland.gif Lettiska Ledija Mima
Mini nederlanderna.gif Nederländska Madam Mikmak
Mini norge.gif Norska Madam Mim
Mini polen.gif Polska Wiedźma Mim
Mini ryssland.gif Ryska Мадам Мим (Madam Mim)
Mini sapmi.gif Samiska Noaide Áhkku
Mini spanien.gif Spanska Madam Mim
Mini tjeckien.gif Tjeckiska Madam Mimi
Mini tyskland.gif Tyska Madam Mim

Fotnoter

  1. "The Sword in the Stone" (1963) i regi av Wolfgang Reitherman, som excentrisk antagonist till Pysen och Merlin. Madam Mim spelas av Martha Wentworth i originalversionen och av Isa Quensel i den svenska versionen.
  2. Ursprungligen publicerad som ”The Amazing Madam Mim Meets the Beagle Boys” i Walt Disney's Comics and Stories nr 282. Första svenska publiceringen i Kalle Anka & C:o nr 15/1965. Historiekod:W WDC 282-05
  3. Originaltitel ”Madam Mim Meets Magica De Spell”. Första svenska publiceringen i Kalle Anka & C:o nr 17/1966. Historiekod: S 65051
  4. Universes: WitchesInducks.