Bortom okända gränser

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


"Bortom okända gränser", omslagsbild av Jean-Claude Mézières till manus av Pierre Christin.

"Bortom okända gränser" är det fjortonde albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Albumet består av 62 seriesidor och den franska originaltiteln är "Sur les frontières".

Handling

Albumet har en lång, vacker och dramatisk inledning som utspelas på en rymdlyxkryssare. Därefter flyttas handlingen till Linda och Valentin, som efter händelserna i föregående äventyr "Hypsis blixtar" livnär sig som frilansande problemlösare på jorden år 1988 med uppdrag de får genom Monsieur Alberts kontakter.

Bland uppdragen ingår att Valentin hjälper personalen vid ett sovjetiskt kärnkraftverk nära den finska gränsen att reda ut orsakerna till varför radioaktivitet har spridits i omgivningen. Valentin kan konstatera att det inte förefaller vara en olycka utan någon form av medvetet sabotage.

Därefter förflyttas handlingen till andra jordiska och utomjordiska gränsområden…

"Bortom okända gränser" kan ses som en (lång) epilog till de fyra föregående albumen "Tåg till Cassiopeja, tag plats", "Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos", "Spöket på Inverloch" och "Hypsis blixtar" som till stor del utspelats på jorden under 1980-talet. Nukleära incidenter är återkommande i handlingen och Tjernobylolyckan år 1986 omnämns.

Utgivning

"Bortom okända gränser" publicerades ursprungligen i svartvitt som följetong i den franska dagstidningen France Soir från nr. 13.657 till 13.721 (1988). Äventyret gavs ut som album 1988 av Dargaud och fick nr. 13 i den franska albumserien.

Albumet gavs ut 1989 av Alvglans förlag som nr. 13 i den svenska albumserien, ISBN 91-7556-065-8, med översättning till svenska av Roland Adlerberth och textning av Jan-Erik Höglund.

Äventyret har sedermera givits ut av Cobolt förlag med ny översättning av Björn Wahlberg i "Linda och Valentin: Samlade äventyr 5", ISBN 978-91-87861-24-6 (2016).

Kuriosa

"Bortom okända gränser" var det första "Linda och Valentin"-äventyret som inte först publicerades i den franska serietidningen Pilote. Det var också det första albumet i serien som publicerades på svenska av Alvglans förlag.

Den franska originaltiteln betyder ordagrant "Vid gränserna".

Berättelsens sovjetiska kärnkraftverk nära den finska gränsen motsvaras i verkligheten av Kola kärnkraftverk som ägs av Rosatom [1][2].

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Mini danmark.gif danska: "Over Ukendte Grænser"
  • Mini storbritannien.gif engelska: "On the Frontiers"
  • Mini finland.gif finska: "Rajoilla"
  • Mini frankrike.gif franska: "Sur les frontières"
  • Mini nederlanderna.gif nederländska: "Aan de grenzen"
  • Mini polen.gif polska: "Na granicach"
  • Mini portugal.gif portugisiska: "Sobre as Fronteiras"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Die grosse Grenze"

Källor


föregående
"Hypsis blixtar"
Avsnitt nr 14 i serien "Linda och Valentin"
"Bortom okända gränser"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 1988
nästa
"De levande vapnen"