Valérian et Laureline (anime)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Valérian et Laureline", animerad filmserie baserad på den franska tecknade science fiction-serien med samma namn, som på svenska heter "Linda och Valentin".

Filmserien är en fransk-japansk samproduktion, och består av 40 episoder om 23 minuter vardera som sändes mellan 20 oktober 2007 och 5 mars 2008 av Canal+ [1][2]. Den franska versionen av filmserien har lagts ut på Youtube [3]. Det engelska namnen på filmserien är "Time Jam: Valerian & Laureline".

Handling

Handlingen i den här TV-serien skiljer sig ganska mycket från serien, även om det finns vissa likheter. I det första avsnittet reser Valentin till medeltidens Frankrike och möter Linda, precis som i serien, men mötet går till på ett helt annorlunda sätt jämfört med i seriens första äventyr "De onda drömmarna". När Valentin sedan återvänder till framtiden, så är Galaxity försvunnet, så som det i serien är först efter "Hypsis blixtar", men skälet till Galaxitys försvinnande är här ett annat, nämligen att Valentin tog med sig Linda från medeltiden. Genom hela TV-serien är Linda och Valentin därför de enda människorna, bortsett möjligen från monsieur Albert, som har en gåtfull och undflyende roll i TV-serien, helt olik den han har i seriealbumen. Deras återkommande vänner och fiender genom TV-seriens alla avsnitt är i stor utsträckning helt andra, än de som förekommer i seriealbumen. Shingouzerna förekommer dock även i TV-serien.

Bakgrund

Den tecknade serien är skapad av tecknaren Jean-Claude Mézières och författaren Pierre Christin. Redan 1982 arbetade de med ett förslag till en animerad filmserie baserad på "Linda och Valentin" och pilotavsnittet fick titeln "Les Astéroïdes de Shimballil" ("Shimballils asteroider"). Pilotavsnittet färdigställdes aldrig, men några av Mézières konceptteckningar med tillhörande text har publicerats i specialalbumet "Mézières et Christin avec ..." och i albumet "Les Mauvais rêves" ("De onda drömmarna"). Shimballils asteroider skildras något annorlunda i det senare albumet "Hittebarnet från stjärnorna".

Källor