Hittebarnet från stjärnorna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Omslag till "Valérian, agent spatio-temporel: L’Orphelin des astres" av J.-C. Mézières och P. Christin. Fransk utgåva 1998 från Dargaud, ISBN 978-2-205-04567-3.

"Hittebarnet från stjärnorna" är det artonde albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Albumet innehåller 50 seriesidor och den franska originaltiteln är "L'Orphelin des astres".

Handling

Albumet är en direkt fortsättning på äventyret "Hotet mot Ultralum".

Linda och Valentin är jagade och flyr in bland Shimballils asteroider. Under resans gång blir det märkliga möten med såväl utomjordisk filmindustri som akademisk forskning. De erfar flera gånger hur pengar kan köpa det mesta…

Utgivning

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i tidskriften Télé Poche från nr. 1689 och framåt. Det gavs ut som album 1998 av Dargaud och fick nr. 17 i den franska albumserien.

"Hittebarnet från stjärnorna" har givits ut av Cobolt förlag med översättning av Björn Wahlberg i "Linda och Valentin: Samlade äventyr 6", ISBN 978-91-87861-35-2 (2016). Äventyret har inte tidigare publicerats som album på svenska.

Kuriosa

Manusförfattaren Julius med glasögon högt upp på pannan är en karikatyr av Pierre Christin.

Shimballils asteroider skildras något annorlunda i teckningar och tillhörande text, som gjordes redan 1982 i arbetet med att skapa en animerad TV-serie, och som har publicerats i specialalbumet "Mézières et Christin avec ..." och i albumet "Les Mauvais rêves" ("De onda drömmarna").

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Danska danska: "Hittebarnet fra Stjernerne"
  • Engelska engelska: "Orphan of the Stars"
  • Finska finska: "Tähtitarhojen orpo"
  • Franska franska: "L'Orphelin des astres"
  • Nederländska nederländska: "De wees van de sterren"
  • Polska polska: "Sierota z gwiazd"
  • Portugisiska portugisiska: "O Orfão dos Astros"
  • Tyska tyska: "Die Sternenwaise"


föregående
"Hotet mot Ultralum"
Avsnitt nr 18 i serien "Linda och Valentin"
"Hittebarnet från stjärnorna"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 1998
nästa
"Genom osäkra tider"