Vårdagjämningens hjältar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


"Vårdagjämningens hjältar" är det nionde albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Berättelsen består av 46 sidor och den franska originaltiteln är "Les Héros de l'équinoxe".

Handling

Scen från "Vårdagjämningens hjältar". Bild av Jean-Claude Mézières till manus av Pierre Christin.
© Christin, Mézières & Dargaud.

Fyra civilisationer tävlar om att få hjälpa den barnlösa planeten Simlane. Valentin representerar jorden och Galaxity, och ska visa sin duglighet gentemot de andra kämparna. De andra tre – Irmgaal från Krahan, Ortzog från Bourgnoff och Blimflim från Malamum – är manliga representanter för olika typer av samhällen och totalitära ideologier. Linda assisterar Valentin och betraktar skeptiskt spektaklet…

Utgivning

"Vårdagjämningens hjältar" publicerades ursprungligen som följetong i den franska månatliga serietidningen Pilote från nr. M47 (21 mars 1978) till nr. M50 (27 juni 1978). Äventyret gavs ut som album 1978 av Dargaud och fick nr. 8 i den franska albumserien.

Albumet gavs ut 1979 av förlaget Carlsen Comics som nr. 8 i den svenska albumserien, ISBN 91-510-2337-7, med översättning till svenska av Roland Adlerberth och textning av Kjell Ekeberg. Det har även publicerats i Fantomen nr. 11–12/2002.

"Vårdagjämningens hjältar" har sedermera givits ut av Cobolt förlag med ny översättning av Björn Wahlberg i "Linda och Valentin: Samlade äventyr 3", ISBN 978-91-87861-06-2 (2015).

Kuriosa

Christin och Mézières har i "Vårdagjämningens hjältar" lånat friskt från amerikanska superhjälteserier. Dessutom är Irmgaal en karikatyr på figurer av Philippe Druillet och skildringen av Blimflim är delvis en parodi på Arzach av Moebius.

Nils Kroon skrev i sin recension i Bild & Bubbla nr. 1 1980 att »Handlingen rymmer många humoristiska och satiriska poänger i ett både bild- och textmässigt sett mycket välkomponerat album.«

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Mini danmark.gif danska: "Jævndøgnets Helte"
  • Mini storbritannien.gif engelska: "Heroes of the Equinox"
  • Mini finland.gif finska: "Päiväntasauksen sankarit"
  • Mini frankrike.gif franska: "Les Héros de l’Equinoxe"
  • Mini nederlanderna.gif nederländska: "De helden van equinox"
  • Mini polen.gif polska: "Bohaterowie równonocy"
  • Mini portugal.gif portugisiska: "Os Heróis do Equinócio"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Die Insel der Kinder"


föregående
"Den falska världen"
Avsnitt nr 9 i serien "Linda och Valentin"
"Vårdagjämningens hjältar"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 1971
nästa
"Tåg till Cassiopeja, tag plats"