De tusen planeternas rike

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Omslag till "De tusen planeternas rike" av J.-C. Mézières och P. Christin. Utgiven av Carlsen Comics 1977. ISBN 91-510-2008-4
Omslag till "De tusen planeternas rike" av J.-C. Mézières och P. Christin. Specialutgåva från Cobolt 2017. ISBN 978-91-87861-52-9

"De tusen planeternas rike" är det tredje albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Berättelsen består av 45 sidor och den franska originaltiteln är "L'Empire des Mille Planètes".

Handling

Syrten den magnifika är huvudvärld i De tusen planeternas rike. Huvudstaden rymmer ett fantastiskt kejsarpalats, den största handelsplatsen i riket och en myllrande kultur. Men samtidigt syns tecken på förfall. Linda och Valentin har skickats till Syrten för att i hemlighet inhämta information, men hamnar nästan omedelbart i konflikt med de mystiska och mäktiga Kännarna…

"De tusen planeternas rike" inleder de klassiska berättelserna där Linda och Valentin anländer till en planet och konfronteras med någon typ av social konflikt.

Utgivning

"De tusen planeternas rike" publicerades ursprungligen som följetong i den franska veckoliga serietidningen Pilote från nr. 520 (23 oktober 1969) till nr. 541 (19 mars 1970). Äventyret gavs ut som album 1971 av Dargaud och fick nr. 2 i den franska albumserien.

Albumet gavs ut 1977 av förlaget Carlsen Comics som nr. 5 i den svenska albumserien, ISBN 91-510-2008-4, med översättning till svenska av Roland Adlerberth och textning av Kjell Ekeberg. Det har även publicerats i Fantomen nr. 18–19/2003.

"De tusen planeternas rike" har sedermera givits ut av Cobolt förlag med ny översättning av Björn Wahlberg i "Linda och Valentin: Samlade äventyr 1", ISBN 978-91-87861-00-0 (2014).

En inbunden specialutgåva, ISBN 978-91-87861-52-9, utgavs i juni 2017 av Cobolt. Förutom originalserien innehåller denna utgåva åtta sidor extra material om serien och om Luc Bessons filmatisering (se nedan).

Filmatisering

"Valerian and the City of a Thousand Planets" ("Valérian et la Cité des mille planètes" på franska) är den engelska titeln på filmatiseringen av "Linda och Valentin" skriven och regisserad av Luc Besson [1]. Filmen om "Linda och Valentin" är baserad på albumen "Ambassadören som försvann" och "De tusen planeternas rike".

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

 • Mini danmark.gif danska: "De tusind planeters rige" (1974), "De tusinde planeters imperium" (1977)
 • Mini storbritannien.gif engelska: "The Empire of a Thousand Planets"
 • Mini finland.gif finska: "Tuhannen planeetan valtakunta"
 • Mini frankrike.gif franska: "L'Empire des mille planètes"
 • Mini island.gif isländska: "Þúsund stjarna veldið"
 • Mini nederlanderna.gif nederländska: "Het keizerrijk der 1000 planeten"
 • Mini norge.gif norska: "De tusen planeters imperium"
 • Mini polen.gif polska: "Cesarstwo tysiąca planet"
 • Mini portugal.gif portugisiska: "O Império dos Mil Planetas"
 • Mini spanien.gif spanska: "El imperio de los mil planetas"
 • Mini sverige.gif svenska: "De tusen planeternas rike"
 • Mini tyskland.gif tyska: "Im Reich der tausend Planeten"

Källor


föregående
"Det stigande vattnets stad"
Avsnitt nr 3 i serien "Linda och Valentin"
"De tusen planeternas rike"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 1969–1970
nästa
"Stjärnlös värld"