Stenarnas orden

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Omslag till "Valérian et Laureline: L'Ordre des Pierres" av J.-C. Mézières och P. Christin. Fransk utgåva 2007 från Dargaud, ISBN 978-2-205-05723-2.

"Stenarnas orden" är det tjugoförsta albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Albumet består av 46 seriesidor och den franska originaltiteln är "L'Ordre des Pierres".

Handling

Linda och Valentin reser till Det stora intet, en ofantlig, stjärnlös del av universum. Där stöter de på wolocherna, stenmonoliter som färdas i rymden och tycks vara intelligenta men som inte kommunicerar (i alla fall inte på normalt sätt) med andra. Wolocherna har för avsikt att genomdriva sin egen ordning i rymden.

Albumet är den andra delen i den avslutande trilogin om Linda och Valentin. Berättelsen började i "Vid randen av Det stora intet" och avslutas i "Tidsöppnaren".

Utgivning

Äventyret originalpublicerades som album 2007 av Dargaud och fick nr. 20 i den franska albumserien.

"Stenarnas orden" gavs ut på svenska 2017 av Cobolt förlag med översättning av Björn Wahlberg, i samlingsvolymen "Linda och Valentin: Samlade äventyr 7", ISBN 978-91-87861-44-4. Äventyret har inte tidigare publicerats som album på svenska.

Kuriosa

I samband med seriens 40-årsjubileum 2007 ändrades seriens franska namn från "Valérian, agent spatio-temporel" till "Valérian et Laureline". "Stenarnas orden" var det första albumet som publicerades under det nya namnet.

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Danska danska: "Stenenes Orden"
  • Engelska engelska: "The Order of the Stones"
  • Finska finska: "Kivien järjestys"
  • Franska franska: "L'Ordre des Pierres"
  • Nederländska nederländska: "De orde van de megalieten"
  • Polska polska: "Zakon kamieni"
  • Portugisiska portugisiska: "A Ordem das Pedras"
  • Tyska tyska: "Das Gesetz der Steine"


föregående
"Vid randen av Det stora intet"
Avsnitt nr 21 i serien "Linda och Valentin"
"Stenarnas orden"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 2007
nästa
"Tidsöppnaren"