Hypsis blixtar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


"Hypsis blixtar", omslagsbild av Jean-Claude Mézières till manus av Pierre Christin. På bilden syns Linda, Valentin och tre shingouzer.

"Hypsis blixtar" är det trettonde albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Albumet består av 46 seriesidor och den franska originaltiteln är "Les Foudres d'Hypsis".

Handling

Albumet är en direkt fortsättning på berättelsen som började i "Spöket på Inverloch".

De personer som samlats vid slottet Inverloch ger sig iväg för att avvärja hotet om en kärnvapenkatastrof på jorden i mitten av 1980-talet. På något sätt är den mystiska planeten Hypsis inblandad…

Händelserna i äventyret visar sig skapa en alternativ tidslinje jämfört med den som utspelades i det tidigare äventyret "Det stigande vattnets stad" och denna verklighetsförändring kommer sedan att prägla de följande "Linda och Valentin"-äventyren.

Pierre Christin och Jean-Claude Mézières arbetade med "Spöket på Inverloch" och "Hypsis blixtar" under åren 1983–1985 och berättelsen utspelas ungefär vid samma tid. Serieskaparna tog konsekvensen av att de i "Det stigande vattnets stad" från 1968–1969 hade förklarat Galaxity och jordens framtida utveckling med en stor kärnvapenkatastrof år 1986, något som aldrig inträffade.

Utgivning

"Hypsis blixtar" publicerades ursprungligen som följetong i den franska månatliga serietidningen Pilote från nr. M128 (1 januari 1985) till nr. M135 (1 september 1985). Äventyret gavs ut som album 1985 av Dargaud och fick nr. 12 i den franska albumserien.

Albumet gavs ut 1986 med bititeln "Del 2" av förlaget Carlsen Comics som nr. 11 i den svenska albumserien, ISBN 91-510-4409-9, med översättning till svenska av Roland Adlerberth och textning av Jan-Erik Höglund.

Äventyret har sedermera givits ut av Cobolt förlag med ny översättning av Björn Wahlberg i "Linda och Valentin: Samlade äventyr 4", ISBN 978-91-87861-16-1 (2015).

Kuriosa

Hypsis omnämns av Linda redan i "Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos".

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Mini danmark.gif danska: "Tordenkilen fra Hypsis"
  • Mini storbritannien.gif engelska: "The Wrath of Hypsis"
  • Mini finland.gif finska: "Hypsiksen salamat"
  • Mini frankrike.gif franska: "Les Foudres d’Hypsis"
  • Mini nederlanderna.gif nederländska: "De banvloek van Hypsis"
  • Mini polen.gif polska: "Pioruny z Hypsis"
  • Mini portugal.gif portugisiska: "As Iras de Hypsis"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Die Blitze von Hypsis"


föregående
"Spöket på Inverloch"
Avsnitt nr 13 i serien "Linda och Valentin"
"Hypsis blixtar"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 1985
nästa
"Bortom okända gränser"