Tidsöppnaren

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Omslag till "Valérian et Laureline: L'Ouvre Temps" av J.-C. Mézières och P. Christin. Fransk utgåva 2010 från Dargaud, ISBN 978-2-205-06026-3.

"Tidsöppnaren" är det tjugoandra albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Albumet består av 54 seriesidor och den franska originaltiteln är "L'Ouvre Temps". Det innehåller den avslutande berättelsen i den ordinarie "Linda och Valentin"-serien, även om upphovsmännen senare har återkommit till sin serie.

Handling

Wolocherna, de intelligenta stenmonoliterna från Det stora intet, angriper samtliga civilisationer som har samsats om Point Central. Valentin och Linda samlar motståndet mot dem och bekämpar wolocherna med hjälp av det märkliga föremål som kallas tidsöppnaren.

Albumet är den tredje delen i den avslutande trilogin om Linda och Valentin. Berättelsen började i "Vid randen av Det stora intet", fortsatte i "Stenarnas orden", och med detta album avslutas serien "Linda och Valentin".

På näst sista sidan, hemma hos Monsieur Albert, ser man några volymer av "Linda och Valentin" i hans bibliotek och även några av replikerna hänvisar till serien själv.

Utgivning

Äventyret originalpublicerades som album 2010 av Dargaud och fick nr. 21 i den franska albumserien.

"Tidsöppnaren" gavs ut på svenska 2017 av Cobolt förlag med översättning av Björn Wahlberg, i samlingsvolymen "Linda och Valentin: Samlade äventyr 7", ISBN 978-91-87861-44-4. Äventyret har inte tidigare publicerats som album på svenska.

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Danska danska: "Tidsåbneren"
  • Finska finska: "Aika-avaaja"
  • Franska franska: "L'ouvre-temps"
  • Nederländska nederländska: "De Tijdopener"
  • Polska polska: "Otwieracz czasu"
  • Portugisiska portugisiska: "O Abre Tempo"
  • Tyska tyska: "Der Zeitöffner"


föregående
"Stenarnas orden"
Avsnitt nr 22 i serien "Linda och Valentin"
"Tidsöppnaren"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 2010