Maktens cirklar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


"Maktens cirklar", omslagsbild av Jean-Claude Mézières till manus av Pierre Christin.

"Maktens cirklar" är det sextonde albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Albumet består av 62 seriesidor och den franska originaltiteln är "Les Cercles du pouvoir".

Handling

Linda och Valentin är på planeten Rubanis och behöver få sitt rymdskepp lagat, men har inte råd att betala verkstaden. Deras gamla bekanta shingouzerna kommer dem dock till undsättning genom att dyka upp och tipsa om att polischefen på planeten vill anlita dem och betala bra för ett uppdrag.

Rubanis är en urbaniserad planet där samhället är uppdelat i fem "cirklar": den första cirkeln rymmer den tunga industrin, den andra cirkeln är finansmarknaden, den tredje cirkeln utgörs av kultur- och nöjeslivet, och i den fjärde cirkeln finns samhällets högsta prästerskap, centraladministration och främsta företagsledare. Polischefen har dock förlorat all kontakt med den femte cirkeln, maktens cirkel, som borde ge honom instruktioner, och han anlitar därför Linda och Valentin för att undersöka vad som har hänt med den. Uppdraget blir inte lättare av att hela samhället är genomkorrumperat och att det är fler än Linda och Valentin som är ute efter att tränga in i maktens cirkel…

Utgivning

Äventyret originalpublicerades som album 1994 av Dargaud och fick nr. 15 i den franska albumserien.

Albumet gavs ut 1994 av Alvglans förlag som nr. 15 i den svenska albumserien, ISBN 91-7556-093-3, med översättning till svenska av Roland Adlerberth och textning av Jan-Erik Höglund.

Äventyret har sedermera givits ut av Cobolt förlag med ny översättning av Björn Wahlberg i "Linda och Valentin: Samlade äventyr 5", ISBN 978-91-87861-24-6 (2016).

Kuriosa

Teckningarna i "Maktens cirklar", särskilt dem med en flygande taxibil, inspirerade filmskaparen Luc Besson till huvudfiguren i sin film "Det femte elementet": den flygande taxichauffören Korben Dallas spelad av Bruce Willis. Jean-Claude Mézières medverkade aktivt under arbetet med filmen vilket beskrivs i förordet till samlingsalbumet "Linda och Valentin: Samlade äventyr 5".

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Mini danmark.gif danska: "Magtens Cirkler"
  • Mini storbritannien.gif engelska: "The Circles of Power"
  • Mini finland.gif finska: "Vallan piirit"
  • Mini frankrike.gif franska: "Les Cercles du pouvoir"
  • Mini nederlanderna.gif nederländska: "De sferen van de macht"
  • Mini polen.gif polska: "Kręgi władzy"
  • Mini portugal.gif portugisiska: "Os Círculos do Poder"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Die Kreise der Macht"


föregående
"De levande vapnen"
Avsnitt nr 16 i serien "Linda och Valentin"
"Maktens cirklar"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 1994
nästa
"Hotet mot Ultralum"