De stora äventyren (Disney)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"De stora äventyren: Babylons bönor och andra historier" © Disney

"De stora äventyren" är en svensk bokserie som samlar Romano Scarpas Disneyserier, utgiven av Egmont Comics med fyra volymer per år med start 2024.

Översikt

Utgivningen är en svensk översättning av det italienska samlingsverket "Le grandi storie Disney - L'opera omnia di Romano Scarpa", vilket består av 51 volymer utgivna av förlaget Rizzoli 2014-2015.

Den italienska upplagan omfattar samtliga Disneyserier signerade Scarpa, och utgavs i kronologisk ordning med en 360-sidors volym per vecka under ett års tid. Utöver serierna omfattar utgivningen även ett rikt redaktionellt material, huvudsakligen skrivet av de italienska ankisterna och serievetarna Alberto Becattini och Luca Boschi. Utöver de ensta serierna presenteras också Scarpas kollegor och medarbetare, samt de återkommande originalfigurer han skapade under sin karriär.

Var och en av de svenska volymerna är en regelrätt översättning av en italiensk volym, men den svenska utgivningsordningen följer inte kronologin utan inleds med de volymer som den svenska redaktionen tror är av störst intresse för den svenska publiken.

Redaktör för den svenska utgåvan är Joakim Gunnarsson, medan de redaktionella sidorna är översatta av Christer Nilsson. De serier som tidigare har översatts till svenska har i allmänhet fått behålla sin existerande översättning medan Carin Bartosch Edström har översatt de serier som inte tidigare funnits på svenska.

De svenska böckerna säljs dels i bokhandeln och dels som en bokklubb direkt från förlaget.

Utgivning

Titel Serier Period Italiensk
numrering
Svensk
utgivning
"Babylons bönor
och andra historier"
"Babylons bönor"
"Musse Pigg och Bip-Bip 15"
"Farbror Joakim och kidnappningen av Gittan"
"Musse Pigg och kejsaren av Calidornien"
"Kalle Anka som FBI-agent"
"Musse Pigg i det makalösa riket Shinbra-La"
1960-1961 5 Mars 2024

Internationell utgivning

2017 inleddes utgivningar översatta till franska ("Les grandes aventures Disney - Intégrale Romano Scarpa") och grekiska ("Μεγάλες Ιστορίες Disney - Τα Άπαντα του Ρομάνο Σκάρπα").

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!