Kalle Anka: Den rosenrasande riddaren

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kalle Anka: Den rosenrasande riddaren" (2023). Omslag av Marco Mazzarello © Disney

"Den rosenrasande riddaren" (orig. "Diary of a Wacky Knight") är en Disneyserie med Kalle Anka. De första episoderna publicerades på svenska 2023 i boken "Kalle Anka: Den rosenrasande riddaren".

Översikt

"Den rosenrasande riddaren" är en fantasyserie i medeltidsmiljö, som parodierar Riddarna kring runda bordet, med Kalle Anka i rollen som en otursförföljd väpnare i kungariket Ancamelot. Bland seriens övriga figurgalleri märks farbror Joakim som kung Joakim Pendragon, Kajsa Anka som den vackra lady Kajsa, Mårten Gås och Alexander Lukas som riddare, och Björnligan som den skurkaktiga "börsligan".

Ägen stora delar av det övriga välkända figurgalleriet runt Kalle har sina motsvarigheter i "Den rosenrasande riddaren". Bland annat återintroduceras 1940-talsfiguren åsnan Basilio, i detta sammanhang i rollen som Kalles förtrogne springare.

Serien produceras av Disney Publishing Worldwide, och de åtta första kapitlen, producerade 2021, publicerades i svensk översättning av Kaija Olausson i en volym utgiven av Egmont Comics 2023.

Senare har ytterligare två omgångar om åtta kapitel producerats, men dessa är ännu (2024) opublicerade på svenska.

Manus har skrivits av Stefano Ambrosio, Riccardo Pesce, Alessandro Ferrari och Alessandro Gatti, och bland tecknarna märks bland andra bröderna Lorenzo & Alessandro Pastrovicchio, Michela Frare, Marco Mazzarello, Ciro Cangialosi, Luca Usai och Cristina Stella.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!