Kalle Anka Extra

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Kalle Anka extra)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIETIDNING
Kalle Anka Extra (Ⅰ)
Kalle Anka Extra (Ⅰ)
Kalle Anka Extra (Ⅰ) (1977–1980)
Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Startade:1977
Upphörde:1980
Förlag:Hemmets Journals förlag

Föregående:«Walt Disney's Serier
Nästa:Musse Pigg & C:o»
Kalle Anka Extra (Ⅱ)
Kalle Anka Extra (Ⅱ)
Kalle Anka Extra (Ⅱ) (2010–)
Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Startade:2010
Förlag:Egmont Kärnan

Kalle Anka Extra, titeln på två svenska serietidningar med Disneyserier.

Kalle Anka Extra (Ⅰ)

1977 hade Kalle Anka & C:os månatliga systertidning Walt Disney's Serier, som ursprungligen varit vigd för magasinslånga serier, steg för steg övergått till att enbart innehålla serier av kortare format. Under 1970-talets första hälft hade dessutom serieversionerna av de animerade Disneyfilmerna, som ursprungligen varit en av tidningens huvudingridienser, flyttats till den nystartade tidningen Walt Disney's Klassiker. Möjligen som en följd härav bytte utgivaren Hemmets Journals förlag vid halvårskiftet 1977 namn på den månatliga tidningen till Kalle Anka Extra. I samband med detta försvann också de individuella titlarna på varje utgåva som varit tradition för Walt Disney's Serier sedan den startade.

Precis som hade varit fallet med Walt Disney's Serier bestod Kalle Anka Extra av 36 sidor och gavs ut en gång i månaden. Innehållet var i allt väsentligt hämtat från den italienska och den amerikanska produktionen av Disneyserier. Dock förekom även enstaka kortare serier, huvudsakligen ensidesserier, producerade i Danmark. Under 1980 började de danska serierna få mer utrymme och det redaktionella materialet började att kretsa mer kring Musse Pigg. Vid halvårskiftet 1980 bytte så tidningen namn än en gång, nu till Musse Pigg & C:o.

Första och sista åren kom det bara ut sex nummer vardera då namnbytena gjordes mitt i utgivningsår, vilket innebär en totalutgivning på 36 nummer.

Kalle Anka Extra (Ⅱ)

I februari 2010 så inleddes en ny tidning med samma titel, utgiven av Egmont Kärnan med 6 nr/år. Varje tidnings förstaserie och omslag var ursprungligen av Don Rosa, och efter att tidningen nått i mål med dessa serier, i och med nr 6/2017, skiftades fokus från och med nr 1/2018 till Carl Barks produktion. I samband med denna omläggning introducerades en redaktionell sida, som presenterar varje nummers innehåll.

Fotnoter

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!