5 × Kalle

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"5 × Kalle". Centralmotivet tecknat av Tello Art © Richters/Disney

"5 × Kalle" (ISBN 91-7706-706-1) är en svensk inbunden bok på 184 sidor, innehållande italienska Disneyserier.

Översikt

Boken gavs ut på Richters förlag 1989. Serieinnehållet, som är översatt av Stefan Diös, presenteras som "särskilt utvalda" serier från "fem av de duktigaste tecknarna" av italienska Kalle Anka-serier: Giovan Battista Carpi, Giorgio Cavazzano, spanjoren Francesc Bargadà Subirats, Guido Scala och Giulio Chierchini. Var och en av de fem presenteras också i kortare biografier, skrivna av den italienske serievetaren Franco Fossati.

"5 × Kalle" var den första svenska Disneypublikation, undantaget de s.k. "Guldböckerna", som nämnde upphovsmän för serierna – dock anges enbart tecknarna, inte manusförfattarna.

Serieinnehåll

Serie Originaltitel Tecknare Författare Historiekod
Kalle Anka på planeten Femilion Paperino e il pianeta Esalion Giovan Battista Carpi Carlo Chendi I TP 7-1
Järnhårda hjärnspöken Zio Paperone in un caso davvero imprevedibile Giorgio Cavazzano & Sandro Zemolin (tuschare) Rudy Salvagnini I TP 1-1
Ett exempellöst exempel Paperino e l'operazione F Francesc Bargadà Subirats ? I TP 10-1
Strålande affärer Zio Paperone e il raggio anticiclone Guido Scala Guido Scala I TP 4-1
Kalle Flugfnatt Papermosca e i Lanzichenotti Giulio Chierchini Giulio Chierchini I TP 5-1

Bokens fem serier publicerades ursprungligen i en kortlivad italiensk albumserie, "Topolino Più", som kom ut med 10 utgåvor under åren 1983 till 1984. Fyra av utgåvorna innehöll Musse Pigg-serier, medan de sex övriga bestod av serier med Kalle Anka i huvudrollen. Den sjätte Kalle serien, "Saracenernas natt" av Marco Rota, publicerades på svenska redan 1987, i seriealbumet "Kalle Anka och Orientens mystik". De fyra Musse-serierna tecknades av Sergio Asteriti, Luciano Gatto, Romano Scarpa respektive Massimo De Vita. Asteriti-serien publicerades på svenska som "Luftcirkusen" i "Kalle Ankas Pocket Special: Cirkusankorna" (2017), medan de övriga tre avsnitten ännu (2023) är opublicerade på svenska.

Internationella motsvarigheter

Boken är en svensk översättning av en italiensk utgåva, "Paperino Made in Italy", från 1986. Den har även publicerats på norska, som "Donald i toppform", 1989.

Externa länkarWikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2007-07-11, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:5 × Kalle.