5 × Kalle

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"5 × Kalle", är en svensk inbunden bok på 184 sidor, innehållande italienska Disneyserier. Boken gavs ut på Richters förlag 1989 och är en svensk översättning av en italiensk utgåva, "Paperino Made in Italy", från 1986. Serierna i boken, som är översatt av Stefan Diös, presenteras som "särskilt utvalda" serier från "fem av de duktigaste tecknarna" av italienska Kalle Anka-serier: Giovan Battista Carpi, Giorgio Cavazzano, Francesc Bargadà, Guido Scala och Giulio Chierchini. Var och en av de fem presenteras också i kortare biografier, skrivna av den italienske serievetaren Franco Fossati.

"5 × Kalle" var den första svenska Disneypublikation, undantaget de s.k. "Guldböckerna", som nämnde upphovsmän för serierna – dock anges enbart tecknarna, inte manusförfattarna.

Bokens fem serier publicerades ursprungligen i en kortlivad italiensk albumserie, "Topolino Più", som kom ut med 10 utgåvor under åren 1983 till 1984. Fyra av utgåvorna innehöll Musse Pigg-serier, medan de sex övriga bestod av serier med Kalle Anka i huvudrollen. Den sjätte Kalle serien, "Saracenernas natt" av Marco Rota, publicerades på svenska redan 1987, i seriealbumet "Kalle Anka och Orientens mystik". De fyra Musse-serierna har inte publicerats på svenska.

Innehåll

Serie Originaltitel Tecknare Författare Historiekod
Kalle Anka på planeten Femilion Paperino e il pianeta Esalion Giovan Battista Carpi Carlo Chendi I TP 7-1
Järnhårda hjärnspöken Zio Paperone in un caso davvero imprevedibile Giorgio Cavazzano & Sandro Zemolin (tuschare) Rudy Salvagnini I TP 1-1
Ett exempellöst exempel Paperino e l'operazione F Francesc Bargadà Subirats ? I TP 10-1
Strålande affärer Zio Paperone e il raggio anticiclone Guido Scala Guido Scala I TP 4-1
Kalle Flugfnatt Papermosca e i Lanzichenotti Giulio Chierchini Giulio Chierchini I TP 5-1

ISBN

  • ISBN 91-7706-706-1

Externa länkarWikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2007-07-11, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:5 × Kalle.