Kalle Anka i världshistorien

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kalle Anka i världshistorien" nr 1 "Förhistoria och tidiga civilisationer" (2011), omslag av Andrea Freccero och Cris Alencar (färgläggning). © Disne

"Kalle Anka i världshistorien", bokserie från Egmont Kärnan som började publiceras 2012.

Översikt

Den ursprungliga planen var att serien skulle omfatta sex delar - "Förhistorisk och tidiga civilisationer", "Antiken", "Medeltiden", "Renässansen", "Upptäckternas och nya världens tid" och "Nutid", men utgivningen avbröts efter andra utgåvan.

2015–2016 publicerades samtliga sex volymer, denna gång i storpocketformat och med (den sen tidigare beprövade) titeln "Historiens mästare". De sex delarna gavs denna gång titlarna "Kleopatras näsa", "Kalle och kolossalspelen", "Tidsförskjutningen", "Storknande stordåd", "Den upplysta ankan", och "Vilken underbar anka". Innehållet i den inbundna bokserien och storpocketugivningen är i princip identiskt - enda skillnaden är att den förstnämnda innehåller några illustrationer som saknas i den senare.

Bokserien innehåller italienska Disneyserier som utspelas under en för varje volym given historisk epok. Varje utgåva inleds med en faktaartikel skriven av en skandinavisk historiker, och beskriver den aktuella eran. Som en röd tråd genom bokserien går sviterna "Långbens anfäder" av Alessandro Sisti, och "Historien berättad av Musse" av Giorgio Pezzin, men även ett flertal andra serier återfinns i de sex volymerna.

Internationella motsvarigheter

Bokserien gavs även ut i Norge (2011-2013) och Finland (2009-2012) under titeln "Donalds Verdenshistorie" respektive "Ankkojen maailmanhistoria", och storpocketpubliceringen nådde 2014 den tyska marknaden som "Lustiges Taschenbuch History"

En snarlik serie, "La Storia Universale Disney", publicerades av Walt Disney Company Italy under 2011. Innehållet är dock endast delvis det samma, och den italienska utgivningen omfattar hela 34 volymer.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!