Wolverine

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Logan)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Wolverine från tidningen Wolverine nr 17 (1989), tecknad av John Byrne. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
"Järven" länkar hit, se annars DCs superhjältinna Vixen, eller Scoutboken Järven.

Wolverine, mycket populär superhjälte av den tuffare skolan från Marvel. Även känd som Järven på svenska. Wolverine, alias Logan, är medlem i såväl X-Men som Avengers.


Historik

Roy Thomas, Len Wein och John Romita Sr skapade ursprungligen denne kanadensiske hjälte för att flirta med de kanadensiska läsarna. De passade också på att göra honom till mutant för att på sikt kunna inkludera honom i en ny uppsättning X-Men. Wolverines första framträdande var i Incredible Hulk nr 180, där han med sina oförstörbara adamantiumklor gav både Hulk och Wendigo en match. Strax därefter blev han fast figur i den nya X-Men-tidningen, där han fick sitt definitiva genombrott och blev en av de populäraste hjältarna.

Handling och krafter

Wolverine är en mutant och föddes därmed med superkrafter som framträdde i puberteten. Han har förstärkta sinnen som gör honom till en exceptionell spårare, utfällbara klor av ben och en läkeförmåga som läker stora och små sår på bara några minuter. Dessutom har han ofta varit tvungen att kämpa mot ett inneboende djuriskt raseri, även om just detta raseri räddat honom ur knipor mer än en gång.

Hur Wolverine fick sina klor och sitt adamantiumskelett har delvis varit ett mysterium genom hela serien. Man vet dock att det var den hemliga kanadensiska säkerhetsbyrån Weapon X som gav Wolverine adamantiumskelettet och sedan raderade hans minne. Wolverine har försökt minnas varifrån han kom och vem han var, något som har präglat Wolverines egen serie.

Logan har haft en japansk flickvän, Mariko Yashida, och pratar flytande japanska.

Wolverine i andra medier

Wolverine har medverkat i olika tecknade TV-serier, både ensam och tillsammans med X-Men. På senare år har han spelat en framträdande roll i de tre spelfilmerna om X-Men. I maj 2009 hade spelfilmen "X-Men Origins: Wolverine" premiär, även här med Hugh Jackman i titelrollen.

Mer om Wolverine

  • Nicole O'Neill: "– Wolverine får ju alla brudar" (Aftonbladet Puls 2000-08-04, s. 22–23)

RecensionerStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!