Ensamma Vargen

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Lone Ranger)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med den japanska serien "Ensamvargen". Ej heller att förväxla med DC-figuren Lone Wolf/Timber Wolf, eller någon annan serie i Sverige kallad "Svarta Masken"

"Ensamma Vargen" är den klassiska svenska översättningen av "Lone Ranger", en västernserie om en maskerad brottsbekämpare. Serien baserades ursprungligen på en populär radioserie (och sedermera TV-serie) med samma namn skapad av Fran Striker. Den har även publicerats under namnen "Svarta Masken" och "Präriens riddare" på svenska.


Bakgrund

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Dagspressversionen

Dagspressversionen debuterade som söndagssida den 11 september 1938 och dagsserien följde redan dagen efter. Serien skrevs av Fran Striker själv, tills han förolyckades 1962. Ed Kressy var den första tecknaren på serien, han assisterades från och till av Jon L. Blummer. Kressy ersattes 1939 av Charles Flanders som blev kvar till seriens nedläggning, december 1971.

I samband med filmen "The Legend of the Lone Ranger" återlanserades dagspresserien, nu under samma titel som filmen. Serien gick från den 13 september 1981 till den 1 april 1984. Denna version skrevs av Cary Bates och tecknades av Russ Heath.

Serietidningsversionen

Serietidningar som Magic Comics, King Comics och Ace Comics samlade dagspressversionen. Även Dells Lone Ranger (1948) publicerade repriser i början. Inte förrän i och med nummer 38 startades en egen version upp. Den gjordes av Tom Gill som fortsatte med serien till 1977. Vid det laget hade Dell lagt ner tidningen (1962) och Gold Key tagit upp titeln (1964).

På senare år har diverse bolag gett ut miniserier och strönummer, bland andra Topps och Dynamite Entertainment.

Spin-off

1951 fick Ensamma Vargens sidekick Tonto en egen serietidning, The Lone Ranger's Companion Tonto.

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Ensamma Vargen" har publicerats på svenska i tidningarna Karl-Alfred (version 1) och Serie-Pressen (version 1). Gold Key-versionen har publicerats i Cowboy Extranummer på 1960-talet. Han har även publicerats i egna album, då under namnet "Svarta Masken".

Dags- och veckotidningar

  • Dagens Nyheter, under namnet "Svarta Masken" (ca 1958)
  • Levande Livet, under namnet "Ensamma Vargen", med start 1957.
  • Östergötlands dagblad, under namnet "Präriens riddare".

Bokversion

Ett stort antal böcker om "Svarta Masken", med Fran Striker angivet som författarnamn, har givits ut i serien "B. Wahlströms Ungdomsböcker".

Kuriosa

Karaktärerna Green Hornet och The Lone Ranger är släktingar. Green Hornets far var brorson till The Lone Ranger.[1]

Hyllningar och parodier i serier

  • Filip (Felipe) i "Mafalda" är ett stort fan av The Lone Ranger/Ensamma Vargen (som dock har kallats "Viddernas ensling" i svenska "Mafalda"-översättningar).
  • I Warren Ellis' "Planetary" finns en Lone Ranger-kopia vid namn the Dead Ranger (John Leather). John Leather är far till Bret Leather, "Planetarys" version av Spider som även har drag av Green Hornet.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Fotnoter