Timber Wolf

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Timber Wolf tecknad av Walt Simonson och Jack Abel 1978. © DC Comics.

Timber Wolf, även känd som Lone Wolf eller Furball, Vargen på svenska, Brin Londo i det civila. Amerikansk superhjälte från DC Comics och medlem av framtidsgruppen Rymdens Hjältar.

Historik

Timber Wolf dök först upp som Lone Wolf (Ensamvargen) i ett äventyr med "Legion of Super-Heroes" ("Rymdens Hjältar") i tidningen Adventure Comics nr 328 (1964), skrivet av Edmond Hamilton och tecknat av John Forte. På sin hemplanet Zoon (senare kallad Zuun) levde Lone Wolf ett eremitliv i tron att han var en robot. Efter att rymdhjältarna fått honom att inse att han var en människa, och efter att han använt sina fantastiska förmågor (superstyrka, snabbhet och akrobatik, krafter som han fått av metallen Zuunium), följde han med dem och ansökte om medlemskap, vilket han fick några nummer senare.

I sina första framträdanden var Timber Wolf en ganska generisk och färglös superhjälte, men en ny design av Dave Cockrum i början av 70-talet framhävde hans mer animaliska drag, som har varit en del av hans karaktär sedan dess. (Många har sett denna version av Timber Wolf som något av en förstudie till Marvels Wolverine, en hjälte som Cockrum senare skulle teckna i "X-Men".) Under den här perioden startade Timber Wolf ett förhållande med teammedlemmen Light Lass.

I slutet av 1980-talet gjorde bl.a. Keith Giffen en ny version av serien "Legion", där de tidigare tonårshjältarna nu vuxit upp. Timber Wolf återkom som den monsterliknande Furball, en hårig superstark varelse som muterat på grund av sina krafter. Han blev snart Timber Wolf igen, nu mer lik Wolverine än någonsin. Han fick även en egen fyranummers serietidning (en miniserie) där han reste tillbaka i tiden till 1900-talet.

1994 fick serien "Legion of Super-Heroes" en total omstart och all gammal historia var nu förklarad "ogiltig". I den nya versionen av rymdhjältarna syntes Timber Wolf till att börja med inte till, men han dök upp på sluttampen, då Dan Abnett och Andy Lanning skrev serien.

2005 kom en ny total omstart. Den nya versionen görs av Mark Waid och Barry Kitson. Timber Wolf har så småningom återintroducerats även i denna version av serien.

Förvirringen tar emellertid inte slut där. I en crossover mellan tidningarna Justice League of America och Justice Society of America 2007, dyker Legion of Super-Heroes upp i en biroll. Men här är det fråga om den ursprungliga versionen från före Crisis on Infinite Earths, inte den nyversion som Waid och Kitson skapat 2005. Kontentan är att det verkar finnas två "gällande" upplagor av Legion of Super-Heroes, inklusive Timber Wolf. Om dessa kommer från två olika parallella universum i DC:s värld, eller om det finns någon annan förklaring, får framtiden utvisa.

Första framträdande: Adventure Comics nr 327 (1964)
Nuvarande version: Supergirl and the Legion of Superheroes nr 16 (2007)