Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


"Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos" är det elfte albumäventyret i den franska science fiction-serien "Linda och Valentin" av Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text) samt med färgläggning av Évelyne Tranlé. Albumet består av 46 seriesidor och den franska originaltiteln är "Brooklyn station, terminus cosmos". I den nyöversatta samlingsutgåvan "Linda och Valentin: Samlade äventyr 4” bär albumet titeln "Tåg från Brooklyn, slutstation kosmos".

Handling

Albumet är en direkt fortsättning på berättelsen som började i "Tåg till Cassiopeja, tag plats".

Linda har lyckats få tag i viktig information om varför utomjordiska varelser manifesteras i Frankrike på hösten år 1980 och Monsieur Albert har identifierat kopplingar till multinationella storföretag. Valentin gör en handgriplig insats vid konstmuseet "Centre Pompidou" och därefter förflyttas handlingen till New York för ett spektakulärt klimax på en övergiven tomt i Brooklyn…

Utgivning

"Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos" publicerades ursprungligen som följetong i den franska månatliga serietidningen Pilote från nr. M82 (1 mars 1981) till nr. M85 (1 juni 1981). Äventyret gavs ut som album 1981 av Dargaud och fick nr. 10 i den franska albumserien.

Albumet gavs ut 1981 med bititeln "Elementarvarelserna del 2" av förlaget Carlsen Comics som nr. 10 i den svenska albumserien, ISBN 91-510-2731-3, med översättning till svenska av Roland Adlerberth och textning av Jan-Erik Höglund.

Äventyret har sedermera givits ut av Cobolt förlag med den reviderade titeln "Tåg från Brooklyn, slutstation kosmos" och ny översättning av Björn Wahlberg i "Linda och Valentin: Samlade äventyr 4", ISBN 978-91-87861-16-1 (2015).

Kuriosa

På sista sidan refereras till albumet "Det stigande vattnets stad" som utspelas år 1986 och samtidigt ligger i Alberts framtid och i Valentins förflutna.

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Mini danmark.gif danska: "Brooklyn Station, Endestation Kosmos"
  • Mini storbritannien.gif engelska: "Brooklyn Station, Terminus Cosmos"
  • Mini finland.gif finska: "Brooklynistä kosmokseen"
  • Mini frankrike.gif franska: "Brooklyn Station, terminus cosmos"
  • Mini nederlanderna.gif nederländska: "Brooklyn station, eindpunt Kosmos"
  • Mini polen.gif polska: "Brooklyn Station, krańcówka: Kosmos"
  • Mini portugal.gif portugisiska: "Estação Brooklyn, Terminal Cosmos"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Endstation Brooklyn"


föregående
"Tåg till Cassiopeja, tag plats"
Avsnitt nr 11 i serien "Linda och Valentin"
"Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos"
Text: Pierre Christin
Bild: Jean-Claude Mézières
Originalpublicering 1981
nästa
"Spöket på Inverloch"