Skillnad mellan versioner av "Farmor Anka"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
(7 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 5: Rad 5:
[[Bild:Frank_McSavage.png|frame|[[Farmor Anka]] och [[Mårten Gås]] av [[Frank McSavage]] ur "Farmor Anka finner på råd" (ingen originaltitel) ''Historiekod: W WDC 156-09'' (1953).  © Disney]]
[[Bild:Frank_McSavage.png|frame|[[Farmor Anka]] och [[Mårten Gås]] av [[Frank McSavage]] ur "Farmor Anka finner på råd" (ingen originaltitel) ''Historiekod: W WDC 156-09'' (1953).  © Disney]]
'''Farmor Anka''' ('''Grandma Duck''' i original) är en bifigur i serien "[[Kalle Anka]]".  
'''Farmor Anka''' ('''Grandma Duck''' i original) är en bifigur i serien "[[Kalle Anka]]".  
==Översikt==
Farmor Anka skapades för [[Kalle Anka (dagspress)|dagspressversionen av Kalle Anka]], av [[Al Taliaferro]] och [[Bob Karp]], där hon debuterade den 27 september 1943. I dessa första framträdanden är Farmor en påfallande konservativ och strikt äldre dam, men i serietidningarna kom hon att utvecklas till en levnadsgland, om än ansvarskännande, krutgumma.
1945<ref>"Den bästa julen någonsin", historiekod ''W FGW 45-01''</ref> introducerade [[Carl Barks]] henne i [[Disneyserier från Western|de amerikanska serietidningarna]], och 1950<ref>"Livet på landet", historiekod ''W VP 1-09''</ref> publicerades den första serien som hade Farmor i hudrollen, "Livet på landet", tecknad (men inte skriven) av Barks. Nu etablerades att hon bodde på en egen bondgård utanför [[Ankeborg]], och till sin hjälp hade den godmodige, men late, släktingen [[Mårten Gås]] som dräng. Ett par månader senare blev "Farmor Anka" ett stående inslag i ''[[Walt Disney's Comics and Stories]]'', och i det första av dessa avsnitt,<ref>"Farmor Anka och mössen", historiekod ''W WDC 121-04''</ref> tecknat av [[Riley Thomson]], fick gården tillökning av mössen [[Jack och Gus]], som samma år hade skapats för den animerade långfilmen [[Askungen]].
1950-1954 var "Farmor Anka"-serien ett fast inslag i ''Walt Disney's Comics and Stories'', bland annat med den flitige [[Frank McSavage]] som tecknare. Därefter, 1957-1962, vigdes sju nummer av antologitidningen ''[[Four Color]]'' till Farmor, under titeln "Grandma Duck's Farm Friends". Parallellt med detta figurerade Farmor i ytterligare serier, och inte minst kom hennes gård att bli en tacksam plats att förlägga julfirande och andra familjehögtider på.
Jämte Mårten och Jack & Gus, etablerades också ytterligare flera av Farmors djur som återkommande figurer, inte minst i och med "Grandma Duck's Farm Friends", vars titel syftar just på gårdens djur: geten Mats Getabock (Billy Goat), hästen Lotta (Dobbin), kon Rosa (Bossy), tjuren Hannibal (utan fast engelskt nam), och hönan Eggi (Eggetha), blev återkommande figurer, och framför allt Mats har fortsatt att vara frekvent förekommande. I "Grandma Duck's Farm Friends" figurerade också den grälsjuke grannbonden [[Teofrid Gnölén]] (Si Bumpkin).
Farmor har sedermera fortsatt utvecklas till att bli en central figur i [[Kalle Ankas universum]], och figurerar frekvent i flertalet olika traditioner och licensproduktioner. Sedan 1999 har hon en bärande roll i avläggaren "[[Kalle Ankas barndom]]", en [[prequel]] i vilken hon efter bästa förmåga försöker uppfostra den unge Kalle.


==Namn och släktskap==
==Namn och släktskap==
Trots namnet anses hon av [[ankist|flera experter]] inte vara Kalles riktiga farmor, men tog hand om honom när han var barn. Hon har betraktats som syster till [[Farbror Joakim]]. Farmor - som de flesta kallar henne - bor på en bondgård tillsammans med sin dräng och släkting [[Mårten Gås]].
Trots namnet har Farmor Anka, huvudsakligen i Europa, och inte minst i [[Italienska disneyserier|Italien]], inte alltid uppfattats som Kalle Ankas biologiska släkting, utan snarare som hans fostermor, som tog hand om honom när han var barn. Hon har i denna tradition, som bland annat omfattas av [[Marco Rota]]s ”[[Mitt liv i ett äggskal]]”, dessutom ofta betraktats som syster till [[Farbror Joakim]].
Farmor Anka har i Sverige haft en mängd förnamn eftersom dessa glömts bort mellan översättningarna.
I dag kallas hon '''Elvira Augusta Anka''', men tidigare har '''Amanda''' och '''Annkatrin''' förekommit.


I [[Don Rosa]]s serier och släktträd är hon född '''Knös''' och alltså barnbarn till [[Ankeborg]]s grundare [[Cornelius Knös]]. Don Rosa hävdar att Farmor ''är'' Kalles riktiga farmor - men han anser däremot inte att hon och Joakim är syskon eller ens släkt.
I [[Don Rosa]]s serier och släktträd är dock Farmor – född Elvira Knös, barnbarn till [[Ankeborg]]s grundare [[Cornelius Knös]] – Kalles biologiska farmor, och saknar blodsband med Joakim. Don Rosa har också introducerat farmor Ankas man [[Farfar Anka|Elias "farfar" Anka]], som förekommer i tillbakablickande serier men sedan länge är avliden i seriens nutid. Tillsammans fick Elvira och Elias tre barn: den hetlevrade [[Kvacke Anka|Kvacke]], som blir far till Kalle och hans tvillingsyster [[Della Anka|Della]] (Knattarnas mor); den lyckosamma [[Doris Anka|Doris]], som blir mor till [[Alexander Lukas]]; samt [[Unkas Anka|Unkas]], som blir far till bröderna [[Knase Anka|Knase]] och [[Snorke Anka|Snorke]].


==Serien==
Farmor Anka har i Sverige haft flera oliks förnamn eftersom dessa glömts bort mellan översättningarna. I dag kallas hon '''Elvira Augusta Anka''', men tidigare har '''Amanda''' och '''Annkatrin'''<ref>I serien "Kalle Anka - Vem har ärvt vad ?" i [[Kalle Ankas Pocket 14: Knattarna ger aldrig upp|Kalle Ankas Pocket nr. 14]].</ref> förekommit.
Farmor Anka skapades av [[Al Taliaferro]] och [[Bob Karp]] och utvecklades därefter av [[Riley Thomson]] och [[Frank McSavage]] samt den legendariske ankmannen [[Carl Barks]].


Farmor debuterade i "[[Kalle Anka (dagspress)|Kalle Anka]]", dagsstrippen för 27 september 1943.
==Kuriosa==
Förlagan till Farmor Ankas bil är en elbil från tidigt 1900-tal av märket Detroit Electric, som tillverkades fram till 1938. Carl Barks version, av bilen som i folkmun kallades för Rullande glasskåpet, laddas till skillnad från övriga bilar av blixtar, som man lyckas lagra i batteriet &ndash; hjärnan bakom detta är förstås [[Oppfinnar-Jocke]].


==Farmor Anka på andra språk==
==Farmor Anka på andra språk==
Rad 40: Rad 49:
*{{bildram|[[Bild:mini_slovakien.gif]]}} Slovak: Babička Kačíčka
*{{bildram|[[Bild:mini_slovakien.gif]]}} Slovak: Babička Kačíčka


==Kuriosa==
==Fotnoter==
Förlagan till Farmor Ankas bil är en elbil från tidigt 1900-tal av märket Detroit Electric, som tillverkades fram till 1938. Carl Barks version, av bilen som i folkmun kallades för Rullande glasskåpet, laddas till skillnad från övriga bilar av blixtar, som man lyckas lagra i batteriet &ndash; hjärnan bakom detta är förstås [[Oppfinnar-Jocke]].
<references />
 
{{Kalle Anka}}

Nuvarande version från 12 mars 2019 kl. 16.00

Farmor Ankas debut ur "Kalle Anka" 27 september 1943. Teckning Al Taliaferro, tusch George Waiss. © Disney
Farmor Anka och Mårten Gås av Frank McSavage ur "Farmor Anka finner på råd" (ingen originaltitel) Historiekod: W WDC 156-09 (1953). © Disney

Farmor Anka (Grandma Duck i original) är en bifigur i serien "Kalle Anka".

Översikt

Farmor Anka skapades för dagspressversionen av Kalle Anka, av Al Taliaferro och Bob Karp, där hon debuterade den 27 september 1943. I dessa första framträdanden är Farmor en påfallande konservativ och strikt äldre dam, men i serietidningarna kom hon att utvecklas till en levnadsgland, om än ansvarskännande, krutgumma.

1945[1] introducerade Carl Barks henne i de amerikanska serietidningarna, och 1950[2] publicerades den första serien som hade Farmor i hudrollen, "Livet på landet", tecknad (men inte skriven) av Barks. Nu etablerades att hon bodde på en egen bondgård utanför Ankeborg, och till sin hjälp hade den godmodige, men late, släktingen Mårten Gås som dräng. Ett par månader senare blev "Farmor Anka" ett stående inslag i Walt Disney's Comics and Stories, och i det första av dessa avsnitt,[3] tecknat av Riley Thomson, fick gården tillökning av mössen Jack och Gus, som samma år hade skapats för den animerade långfilmen Askungen.

1950-1954 var "Farmor Anka"-serien ett fast inslag i Walt Disney's Comics and Stories, bland annat med den flitige Frank McSavage som tecknare. Därefter, 1957-1962, vigdes sju nummer av antologitidningen Four Color till Farmor, under titeln "Grandma Duck's Farm Friends". Parallellt med detta figurerade Farmor i ytterligare serier, och inte minst kom hennes gård att bli en tacksam plats att förlägga julfirande och andra familjehögtider på.

Jämte Mårten och Jack & Gus, etablerades också ytterligare flera av Farmors djur som återkommande figurer, inte minst i och med "Grandma Duck's Farm Friends", vars titel syftar just på gårdens djur: geten Mats Getabock (Billy Goat), hästen Lotta (Dobbin), kon Rosa (Bossy), tjuren Hannibal (utan fast engelskt nam), och hönan Eggi (Eggetha), blev återkommande figurer, och framför allt Mats har fortsatt att vara frekvent förekommande. I "Grandma Duck's Farm Friends" figurerade också den grälsjuke grannbonden Teofrid Gnölén (Si Bumpkin).

Farmor har sedermera fortsatt utvecklas till att bli en central figur i Kalle Ankas universum, och figurerar frekvent i flertalet olika traditioner och licensproduktioner. Sedan 1999 har hon en bärande roll i avläggaren "Kalle Ankas barndom", en prequel i vilken hon efter bästa förmåga försöker uppfostra den unge Kalle.

Namn och släktskap

Trots namnet har Farmor Anka, huvudsakligen i Europa, och inte minst i Italien, inte alltid uppfattats som Kalle Ankas biologiska släkting, utan snarare som hans fostermor, som tog hand om honom när han var barn. Hon har i denna tradition, som bland annat omfattas av Marco RotasMitt liv i ett äggskal”, dessutom ofta betraktats som syster till Farbror Joakim.

I Don Rosas serier och släktträd är dock Farmor – född Elvira Knös, barnbarn till Ankeborgs grundare Cornelius Knös – Kalles biologiska farmor, och saknar blodsband med Joakim. Don Rosa har också introducerat farmor Ankas man Elias "farfar" Anka, som förekommer i tillbakablickande serier men sedan länge är avliden i seriens nutid. Tillsammans fick Elvira och Elias tre barn: den hetlevrade Kvacke, som blir far till Kalle och hans tvillingsyster Della (Knattarnas mor); den lyckosamma Doris, som blir mor till Alexander Lukas; samt Unkas, som blir far till bröderna Knase och Snorke.

Farmor Anka har i Sverige haft flera oliks förnamn eftersom dessa glömts bort mellan översättningarna. I dag kallas hon Elvira Augusta Anka, men tidigare har Amanda och Annkatrin[4] förekommit.

Kuriosa

Förlagan till Farmor Ankas bil är en elbil från tidigt 1900-tal av märket Detroit Electric, som tillverkades fram till 1938. Carl Barks version, av bilen som i folkmun kallades för Rullande glasskåpet, laddas till skillnad från övriga bilar av blixtar, som man lyckas lagra i batteriet – hjärnan bakom detta är förstås Oppfinnar-Jocke.

Farmor Anka på andra språk

  • Mini tyskland.gif Tyska: Oma Duck, Dorette Duck
  • Mini danmark.gif Danska: Bedstemor And, Andrea Blisand
  • Mini finland.gif Finska: Mummo Ankka, Kaino-Vieno Ankka
  • Mini frankrike.gif Franska: Grand-mère Donald, Elvire Ecoutum (la jeunesse de Picsou), Grand-mère Cane (BHNS)
  • Mini italien.gif Italienska: Nonna Papera, Genoveffa Papera, Elvira Papera
  • Mini nederlanderna.gif Holländska: Oma Duck
  • Mini norge.gif Norska: Bestemor Duck
  • Mini ryssland.gif Ryska: Бабушка Утка (Babutschka Utka)
  • Mini spanien.gif Spanska: Abuela Pato
  • Mini republiken kina.gif Kinesiska: 鸭 奶奶
  • Mini tjeckien.gif Tjeckiska: Babička Kačerová
  • Mini estland.gif Estniska: Pardimammi
  • Mini island.gif Isländska: Amma Önd, Elvíra Blesönd
  • Mini litauen.gif Litauiska: Močiutė Antis
  • Mini polen.gif Polska: Babcia Kaczka
  • Mini slovenien.gif Slovenska: Babica Katica
  • Mini sapmi.gif Samiska: Vuojaš Áhkku
  • Mini bulgarien.gif Bulgariska: Баба Дък (Baba Dak)
  • Mini lettland.gif Lettiska: Vecmamina Pleznite
  • Mini slovakien.gif Slovak: Babička Kačíčka

Fotnoter

  1. "Den bästa julen någonsin", historiekod W FGW 45-01
  2. "Livet på landet", historiekod W VP 1-09
  3. "Farmor Anka och mössen", historiekod W WDC 121-04
  4. I serien "Kalle Anka - Vem har ärvt vad ?" i Kalle Ankas Pocket nr. 14.