Magica de Hex

Från Seriewikin
Version från den 25 februari 2021 kl. 15.13 av E.G. (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Kalle Anka, Farbror Joakim, Magica de Hex och Fröken Näbblund tecknad av Carl Barks ur Magicas debutäventyr, "The Midas Touch", publicerad ursprungligen i Uncle Scrooge nr 36 (1961). Kod: W US36-01, 17 sidor. © Disney

Magica de Hex (org. Magica de Spell), illasinnad trollpacka i Disneyserierna, skapad av Carl Barks som fiende till Farbror Joakim. Till skillnad från flertalet av Joakim motståndare så vill Magica vanligen inte ha alla dennes pengar, utan bara en enda krona – den första kronan Joakim någonsin tjänade, den så kallade turkronan, som Magica är övertygad om skall bringa henne lycka och rikedom.

Historik

Barks och andra amerikanska serieskapare

Se även Disneyserier från Western

Magica dök upp första gången 1961, i Carl Barks' "Förtrollande beröring" ("The Midas Touch", Uncle Scrooge #36, första svenska publicing i Kalle Anka & C:o nummer 44-46 1976), där Joakim för första gången träffar henne. Magicas första uppträdande i Sverige var dock i serien "Ett bomb-säkert kassaskåp" ("The Unsafe Safe" i original), publicerad i Kalle Anka & C:o nr 7-9 1963.

Inspirerad av bland annat de italienska skådespelerskorna Gina Lollobrigida och Sophia Loren, samt av Morticia Addams, ville Barks med Magica skapa en vacker men farlig fiende till Joakim, och totalt kom han att använda sig av henne i omkring tio serier. Hon bor tillsammans med korpen Nemesis i en stuga vid foten av vulkanen Vesuvius, utanför Neapel i Italien, och efter deras första möte hålls hon ständigt under uppsikt av Joakim, som har två privatdetektiver stationerade utanför hennes hem.

Efter Barks pensionering i mitten av 1960-talet fortsatte Magica att dyka upp i de amerikanska serietidningarna, och vid sidan av Joakim kom hon även i konflikt med bland andra Kajsa Anka och Moby Duck. Hennes italienska rötter kom i dessa serier att bli mindre framträdande, och Magica framställs snarast som boende i Ankeborg.

Don Rosa har sedermera återfört Magica till det sammanhang som hon fanns i i Barks serier. Till skillnad från de flesta modernare Disneyserier, har Magica i Rosas serievärld inga magiska färdigheter, utan förlitar sig helt på tekniska apparater.

Magica och Madame Mim

Se även Disneyserier från Walt Disney Studios och Disneyserier från Brasilien

1965 togs Magica upp av Disneystudions så kallade "overseas"-program, som producerade serier avsedda primärt för publicering i Europa och Sydamerika. I serien "Madame Mim och Magica de Hex" ("Madam Mim Meets Magica De Spell", historiekod S 65051), tecknad av Jim Fletcher tillsammans med tuscharen Ellis Eringer, sammanfördes hon med en annan häxa, Madame Mim, som hade debuterat i den animerade långfilmen "Svärdet i stenen" från 1963. Under resterande delen av 1960-talet kom drygt 60 serieavsnitt med häxduon i huvudrollerna att produceras, huvudsakligen tecknade av antingen Fletcher eller Glenn Schmitz.

I dessa serier, som till stor del är opublicerade i Sverige, bor Magica och Mim tillsammans i ett gammalt stenslott i närheten av Ankeborg. Inledningsvis slog de sig samman i jakten på Joakims krona, men snart kom manusen att varieras, och flera nya bifigurer introducerades. Korpen Nemesis figurerar inte i denna produktion, utan är ersatt av den sarkastiska korpduon Al och Ed, på svenska endast kallade "häxfåglarna", och ytterligare nytillskott inkluderar Magicas åldrade farmor, den timide häxlärlingen Samson Hex, samt häxbarnen och syskonen Witch Child och Warlock som blir Magicas och Mims elever. Inga av dessa figurer har etablerade svenska namn.

Omkring år 1970 avslutades produktionen av dessa häxserier, varefter Magica medverkade enbart i undantagsfall i de studioproducerade serierna, bland annat i "DuckTales"-produktionen från det sena 1980-talet.

Häxserierna fick dock ett fortsatt liv i Brasilien, där nya avsnitt producerades från och med mitten av 1970-talet. Jämte de redan etablerade figurerna, så tillkom nu även Tyra Trollpacka och hennes bångstyriga nevö Witchis Witch, en amerikansk engångsfigur skapad 1964, samt en häxmästare, "Bruxomestre". Dessutom utvecklades Witch Child, som i de ursprungliga serierna hade haft påfallande olika utseende i Jim Fletchers serier och Glenn Schmitz's serier, till två separata figurer - en baserad på Fletchers version och en baserad på Schmitz'.

Mot slutet av åttiotalet blev häxserierna allt mindre förekommande, och i början av nittotalet försvann Magica från den brasilianska produktionen.

Nordeuropeiska serier

Se även Disneyserier från Danmark, Disneyserier från Nederländerna och Disneyserier från Frankrike

Efter att under många år varit i det närmaste helt frånvarande från den danska Disneyserieproduktionen, och enbart dykt upp som bifigur i en handfull "Madame Mim"-serier, återintroducerades hon i rollen som Joakims svurna fiende 1978, i "Turkrona på avvägar" ("The Lucky Coin Goes Astray", historiekod D 4162, Kalle Anka & C:o nr 39 1978), av Lise-Lotte Larsen, Tom Anderson, och Vicar. Nu återetablerades sammanhanget från Barks serier, med Magica och Nemesis boende på Versuvius, ständigt iakttagna av Joakims detektiver.

Under 2000-talet började det dyka upp enstaka serier med Magica som huvudperson, och i detta sammanhang introducerades 2010 tvillingflickorna Hokus och Pokus, som blir Magicas lärlingar. Debuten skedde i "Halloween med hokus-pokus" ("A Hocus Pocus Halloween", historiekod D 2009-189, Kalle Anka & C:o nr 43-44 2010), av Byron Erickson och Carlos Mota

Magica har även figurerat i serier producerade i Nederländerna (sedan 1970-talet) och Frankrike (sedan 1980-talet), huvudsakligen i sammanhang som ligger nära Barks serier.

I italiensk tappning

Se även Disneyserier från Italien

De första italienska Disneyserier som Magica figurerade i publicerades redan 1962, och sedan dess har hon varit en central figur i produktionen, huvudsakligen som Joakims antagonist.

De italienska serieskaparna har återintroducerat såväl Magicas mormor som systerdottern Minima, en engångsfigur från en kort amerikansk "DuckTales"-serie, och dessutom gett upphov till sidekicken Roberta (skapad av Rodolfo Cimino och Giorgio Cavazzano 1971), och den misslyckade magikern Jös-Petter (Rosolio, skapad av Francesco Artibani, Lello Arena och Giorgio Cavazzano 1995), som är olyckligt förälskad i Magica.

DuckTales

Se även DuckTales

Magica de Hex är också med i "DuckTales", där hon bor inne i vulkanen Vesuvius. Hon assisteras av sin bror, Poe, som blivit förvandlad till en korp (och därmed ersätter Nemesis).

I 2017 års "DuckTales"-reboot introduceras Magicas niece, Lena, som blir vän med Anki.

Magica de Hex på andra språk

Språk Namn
Mini chile.gif Chilensk spanska Maga Pata
Mini danmark.gif Danska Hexia De Trick
Mini finland.gif Finska Milla Magia
Mini frankrike.gif Franska Miss Tick
Mini faroarna.gif Färöiska Hulda Trollont
Mini grekland.gif Grekiska Μάτζικα ντε Σπελ (Mágika De Spel)
Mini island.gif Isländska Hexía de Trix
Mini italien.gif Italienska Amelia
Mini republiken kina.gif Kinesiska 玛奇卡 女巫
Mini nederlanderna.gif Holländska Zwarte Magica
Mini norge.gif Norska Magica fra Tryll
Mini polen.gif Polska Magika De Czar
Mini portugal.gif Portugisiska Maga Patalójika/Maga Patalogika
Mini ryssland.gif Ryska Магика де Гипноз (Magika De Hipnoz)
Mini serbien och montenegro.gif Serbiska Maga Vračević
Mini spanien.gif Spanska Mágica
Mini tyskland.gif Tyska Gundel Gaukeley