Knock-Out Charlie

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Knockout-Charlie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Knock-Out Charlie", amerikansk dagspresserie. Skapades ursprungligen av Vic Forsythe under namnet "Joe's Car" 1918, och var då en ren humorserie som tog fasta på automobilens intåg i samhället. När nyhetens behag hade lagt sig bytte serien namn till "Joe Jinks" och huvudpersonen bytte intresse till flygmaskiner och blev därefter boxningspromotor. Hans första boxare, Dynamite Dunn, blev så populär att serien döptes om till "Joe Jinks & Dynamite Dunn" åren 1934-36.

Sam Leff tog över serien tillsammans med sin bror Mo 1944 och bytte namn på den till "Curly Kayoe" ("Knock-Out Charlie") 1945. Sam Leff introducerade en ny boxare som tog över huvudrollen och fokuserade mer på sportinriktade äventyr. Likheterna med "Joe Palooka" var tydliga, inte minst på grund av att brodern Mo Leff som skissade serien samtidigt spöktecknade "Joe Palooka". Joe Jinks var med som en bifigur i dagsstrippen till 1947, men fortsatte i en egen söndagsserie tecknad av Henry Fromhals fram till 1953.

1961 bytte serien namn och huvudperson en sista gång då äventyraren och seglaren "Davy Jones" tog över rampljuset och namnet på serien. Huvudtecknare var då Alden McWilliams.

Strippen lades ned 1971.

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Knock-Out Charlie" har gått på svenska i såväl Fantomen (där den var en av de ursprungliga biserierna) som Buster. Uppföljaren "Davy Jones" har publicerats i Agent X9.

Publicerades som dagsstripp i Expressen.

"Joe Jinks" publicerades i Sverige i veckotidningen Vårt hem under namnet "Sin gummas man".

Recensioner

  • David Haglund: "Lee Falk’s Fantomen – Den inbundna årgången 1956: del 1–3" (B&B webbrecension mars 2009)

Externa länkar