Skillnad mellan versioner av "Tyra Trollpacka"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (småkorr)
m
 
(12 mellanliggande versioner av 5 användare visas inte)
Rad 2: Rad 2:
[[Kategori:Amerikanska seriefigurer]]
[[Kategori:Amerikanska seriefigurer]]
[[Kategori:Disneyfigurer]]
[[Kategori:Disneyfigurer]]
<small>Bilden är hämtad med tillstånd från [http://www.comics.org  The Grand Comic Book Database]</small>
[[Bild:Barks_Donald.jpg|thumb|300px|right|Tyra Trollpacka dyker upp hemma hos [[Kalle Anka (seriefigur)|Kalle Anka]] i ett äventyr av [[Carl Barks]]. &copy; [[Disney]].{{GCD-bild}}]]
----
{{disamb|Ej att förväxla med Witch Hazel från [[Burne Hogarth]]s "[[Miracle Jones]]", eller liknämnda häxor från [[Looney Tunes]], [[Casper]], [[Lilla Lotta]] eller [[Tom och Jerry]] .}}
[[Bild:Barks_Donald.jpg|thumb|right|Tyra Trollpacka dyker upp hemma hos [[Kalle Anka (seriefigur)|Kalle Anka]] i ett äventyr av [[Carl Barks]]. &copy; [[Disney]].]]
'''Tyra Trollpacka''' (orig. '''Witch Hazel''') är en häxa skapad för filmen "Kalle Anka och häxan" ("Trick or Treat", premiär 10 oktober 1952). Samma år debuterade hon som seriefigur i och med [[Carl Barks]] serieversion av filmmanuset, och därefter har hon kommit att interagera med en stor mängd andra [[Disneyfigur]]er.
'''Tyra Trollpacka''' ('''Witch Hazel''' i original) är en häxa ur filmen "Trick or Treat" från 1952.  


Kallades av någon anledning för '''Kvastelina''' i [[seriealbum]]et "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul!" nr 9, 2003.
==Historik==
Debutserien "Häxornas natt" ("Trick or Treat", ''historiekod W DD 26-02'') ursprungspublicerades i ''[[Donald Duck (serietidning)|Donald Duck]]'' #26. Figuren användes aldrig av Barks igen, men under femtio- och sextiotalen dök hon upp i en handfull [[Disneyserier från Western|amerikanska Disneyserier]] av andra kreatörer.


[[Carl Barks]] gjorde en serieversion av filmens manus i ''[[Donald Duck (serietidning)|Donald Duck]]'' nr 26. Figuren användes aldrig av Barks igen, men plockades sedermera upp av andra serieskapare i USA och andra länder. De som framför allt insåg figurens potential var de italienska disneykreatörerna [[Carlo Chendi]] och [[Luciano Bottaro]], vilka lät henne figurera i en rad vilda komediserier med [[Långben]] i huvudrollen. Hon har även figurerat i italienska [[Farbror Joakim]]-serier.
Med tiden kom hon att utvecklas till en känslostyrd och energisk [[trickster]]-figur, som dock i de flesta fall inte har något egentligt ont uppsåt.


Förutom i hennes debutserie och enstaka amerikanska efterföljare har Tyra Trollpacka främst synts till i licensproducerade disneyserier från Italien. Följaktligen har hon i Sverige framför allt figurerat i ''[[Kalle Ankas Pocket]]'' som är svenskarnas huvudsakliga forum för italienska disneyserier.
Redan 1956 började Tyra medverka i [[disneyserier från Italien|italienska Disneyserier]], och snart - inledningsvis genom manusförfattaren [[Carlo Chendi]] och tecknaren [[Luciano Bottaro]] - kom hon att börja figurera i en rad vilda komediserier med [[Långben]] i huvudrollen, där ett återkommande tema är Långbens envetna skepsis mot häxors existens.


==Medhjälpare (sidekick)==
På 1970-talet började hon dyka upp i [[disneyserier från Danmark|danskproducerade]] "[[Madam Mim]]"-serier, och sedan 1980-talet medverkar hon i samma sammanhang i [[disneyserier från Nederländerna|nederländska Disneyserier]]. Under sjuttio- och åttiotalen figurerade hon dessutom tillsammans med Mim och [[Magica de Hex]] i ett flertal [[disneyserier från Brasilien|brasilianska Disneyserier]].
Tyra syns aldrig utan sin kvast '''Belsebub'''. Tyra har ett tamt monster vid namn [[Kölnerwasser]] (som dock förekommer ganska sällan i serien).
 
Tyra har på svenska även kallats Kvastelina ("[[Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul!]]" nr 9) och Häxan Hilda{{källa behövs}}.
 
==Bifigurer==
Tyra flankeras vanligen av sin kvast Belsebub. I debutserien medverkade även monstret [[Kölnerwasser]], som därefter har dykt upp i ett mindre antal ytterligare serier.
 
I den på svenska opublicerade serien "Halloween Haunting" tecknad av [[Tony Strobl]] (''historiekod W WDC 291-02'') får Tyra besök av ett syskonbarn med påtagligt häftigt humör, vid namn Witchis Witch. Han återanvändes aldrig i de amerikanska serietidningarna, men kom att frekvent medverka i de [[Disneyserier från Brasilien|brasilianska]] [[Magica de Hex#Magica och Madame Mim|"häxserierna"]] under mer än tjugo års tid, från början av sjuttiotalet till mitten av nittiotalet.


==Tyra Trollpacka på andra språk==
==Tyra Trollpacka på andra språk==
Rad 38: Rad 44:
|[[Bild:mini_tyskland.gif]] Tyska||Hicksi, Hexe Hedwig
|[[Bild:mini_tyskland.gif]] Tyska||Hicksi, Hexe Hedwig
|}
|}
{{Kalle Anka}}

Nuvarande version från 15 april 2021 kl. 15.12

Tyra Trollpacka dyker upp hemma hos Kalle Anka i ett äventyr av Carl Barks. © Disney.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Ej att förväxla med Witch Hazel från Burne Hogarths "Miracle Jones", eller liknämnda häxor från Looney Tunes, Casper, Lilla Lotta eller Tom och Jerry .

Tyra Trollpacka (orig. Witch Hazel) är en häxa skapad för filmen "Kalle Anka och häxan" ("Trick or Treat", premiär 10 oktober 1952). Samma år debuterade hon som seriefigur i och med Carl Barks serieversion av filmmanuset, och därefter har hon kommit att interagera med en stor mängd andra Disneyfigurer.

Historik

Debutserien "Häxornas natt" ("Trick or Treat", historiekod W DD 26-02) ursprungspublicerades i Donald Duck #26. Figuren användes aldrig av Barks igen, men under femtio- och sextiotalen dök hon upp i en handfull amerikanska Disneyserier av andra kreatörer.

Med tiden kom hon att utvecklas till en känslostyrd och energisk trickster-figur, som dock i de flesta fall inte har något egentligt ont uppsåt.

Redan 1956 började Tyra medverka i italienska Disneyserier, och snart - inledningsvis genom manusförfattaren Carlo Chendi och tecknaren Luciano Bottaro - kom hon att börja figurera i en rad vilda komediserier med Långben i huvudrollen, där ett återkommande tema är Långbens envetna skepsis mot häxors existens.

På 1970-talet började hon dyka upp i danskproducerade "Madam Mim"-serier, och sedan 1980-talet medverkar hon i samma sammanhang i nederländska Disneyserier. Under sjuttio- och åttiotalen figurerade hon dessutom tillsammans med Mim och Magica de Hex i ett flertal brasilianska Disneyserier.

Tyra har på svenska även kallats Kvastelina ("Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul!" nr 9) och Häxan Hilda[källa behövs].

Bifigurer

Tyra flankeras vanligen av sin kvast Belsebub. I debutserien medverkade även monstret Kölnerwasser, som därefter har dykt upp i ett mindre antal ytterligare serier.

I den på svenska opublicerade serien "Halloween Haunting" tecknad av Tony Strobl (historiekod W WDC 291-02) får Tyra besök av ett syskonbarn med påtagligt häftigt humör, vid namn Witchis Witch. Han återanvändes aldrig i de amerikanska serietidningarna, men kom att frekvent medverka i de brasilianska "häxserierna" under mer än tjugo års tid, från början av sjuttiotalet till mitten av nittiotalet.

Tyra Trollpacka på andra språk

Språk Namn
Mini brasilien.gif Brasiliansk portugisiska Bruxa Vanda
Mini danmark.gif Danska Tusnelda, Hekla Heks
Mini finland.gif Finska Hekla Velho
Mini frankrike.gif Franska La sorcière Carabosse
Mini nederlanderna.gif Holländska Hortensia Heks
Mini italien.gif Italienska Nocciola
Mini norge.gif Norska Hekla heks
Mini spanien.gif Spanska Bruja Avellana (fullständigt namn: Avellana Vildebranda Crapomena)
Mini tyskland.gif Tyska Hicksi, Hexe Hedwig