Linda och Valentin: Ett hyllningsalbum

Från Seriewikin
Version från den 1 januari 2018 kl. 08.59 av Johan Blixt (diskussion | bidrag) (Stavfel)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Omslag till "Linda och Valentin: Ett hyllningsalbum" av J.-C. Mézières och P. Christin. Svensk utgåva 2017 från Cobolt, ISBN 978-91-87861-70-3.
Omslag till "Pilote – Spécial Valérian" av J.-C. Mézières och P. Christin. Fransk utgåva 2017 från Dargaud, ISBN 978-2-205-07690-5.

"Linda och Valentin: Ett hyllningsalbum" är en specialutgåva med personliga hyllningar från den en lång rad serieskapare till den franska science fiction-serien "Linda och Valentin". Den franska originaltiteln är "Pilote: Spécial Valérian" och gavs ut som både en häftad specialtidning och ett inbundet album.

Innehåll

Femtio år efter Linda och Valentins första framträdande i serietidningen Pilote gjordes denna specialutgåva där en lång rad serieskapare fått chansen att göra sina egna personliga hyllningar till serien och dess upphovsmän Jean-Claude Mézières (bild) och Pierre Christin (text). I publikationen ingår också en intervju med upphovsmännen där de ser tillbaka på seriens tillkomst och utveckling.

Medverkande serieskapare i originalutgåvan

Skandinaviska serieskapare

Till de danska och svenska versionerna har originalutgåvan kompletterats med sjutton svenska och danska serieskapare.

Textavsnitt

Originalutgåvan innehåller flera textavsnitt om bl.a. science fiction och filmen "Valerian and the City of a Thousand Planets". Dessa avsnitt samt det korta textbidraget från serieskaparen Emmanuel Guibert har inte tagits med i de danska och svenska utgåvorna i förmån för hyllningar från skandinaviska serieskapare.

Till den svenska versionen har Björn Wahlberg bidragit med en text om sitt arbete med att översätta "Linda och Valentin". Den danska versionen innehåller istället en intervju med Jens Peder Agger.

Utgivning

Albumet originalpublicerades i juli 2017 av Dargaud i två varianter, ett inbundet album om 136 sidor för bokhandeln och en något förkortad specialtidning för kioskdistribution.

"Linda och Valentin: Ett hyllningsalbum" gavs ut på svenska hösten 2017 av Cobolt förlag med översättning av Björn Wahlberg, ISBN 978-91-87861-70-3.

På olika språk

Titeln på originalspråket angiven med fet stil.

  • Mini danmark.gif danska: "Ekstraordinære rejser i tid og rum – Et hyldestalbum med Linda og Valentin af danske og internationale tegneserieskabere"
  • Mini frankrike.gif franska: "Pilote – Spécial Valérian"