Stål-Kalle

Från Seriewikin
Version från den 23 juni 2022 kl. 14.13 av Keffy (diskussion | bidrag) (→‎Index över tidiga avsnitt)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Stål-Kalle på omslaget till "Jag Stål-Kalle" från 1981. Omslaget tecknat av Marco Rota © Disney och Richters.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Stål-Kalle" ("Paperinik" i original) är en ursprungligen italiensk Disneyserie i vilken Kalle Anka antar ett superhjälte-alter ego, en hemlig identitet som huvudsakligen skapades för att låta Kalle hämnas nattetid på folk som behandlade honom illa under dagtid, såsom Joakim von Anka och Alexander Lukas. Det svenska namnet är baserat på Stålmannen.

Historik

Stål-Kalle tecknad av Danilo Barozzi. © Disney

Bakgrund

Stål-Kalle skapades 1969 då Elisa Penna, redaktör på italienska Topolino föreslog konceptet för tidningens mångårige huvudförfattare Guido Martina. Den förste tecknaren att ge liv åt figuren blev Giovan Battista Carpi.

I en intervju med den italienska ankisten Luca Boschi,[källa behövs] sade Penna att inspirationen till Stål-Kalle kom från den italienska tv-serie- och filmhjälten "Dorellik". "Dorellik" var en ensam hjälte med hemlig identitet och ungefär samma koncept som serierna "Diabolik" och "Satanik", med flera. från samma tidsperiod; alla mer eller mindre inspirerade av böckerna om Fantômas, av Marcel Allain och Pierre Souvestre. "Dorellik" var dock en parodi på samma koncept. Som serien sedan utvecklades så blev även influenserna fler, framför allt märks figurerna Batman, Spider-Man, Zorro och James Bond.

"Stål-Kalle" publicerades för första gången i Topolino #706-707 1969. En bild på honom fanns dock med redan i #705, som försmak av nästkommande nummer.

Handling

Kalle vinner av misstag en gammal ruin, Villa Rosa, som visar sig ha tillhört gentlemannatjuven Fantomius - egentligen är det Alexander Lukas som vunnit, men brevet delas ut fel av posten. I villan hittar Kalle en svart dräkt och utrustning som tillhört Fantomius och med hjälp av dessa hämnas han på Alexander och Farbror Joakim. Kalle gör Villa Rosa till sitt högkvarter och tar senare hjälp av Oppfinnar-Jocke att skapa Stål-Kalles fantastiska utrustning. Senare gräver han även ut ett hemligt utrymme under huset för att ha ett högkvarter som ligger mer centralt i Ankeborg. Ingången till den hemliga Stål-Kalle-grottan är en hiss kamouflerad av garderoben i Kalles sovrum.

I sina första serier var Stål-Kalle inte en traditionell superhjälte, utan snarare en hämnare som hämnades oförrätter mot Kalle, ibland med påtagligt olagliga metoder. Möjligen för att undvika att göra om Kalle till en skurk permanent, tonade manusförfattarna med tiden ner denna aspekt och förvandlade honom till en mer traditionell superhjälte som bekämpar brott i Ankeborg.

I "Stål-Kalle tar revansch" avslöjar Kalle för Oppfinnar-Jocke att det är han som är ankan bakom Stål-Kalle. Från och med nu blir Jocke och hans uppfinningar en aldrig sinande källa när Stål-Kalle behöver nya hjälpmedel.

1973 fick även Kajsa ett superhjältealias i och med Stål-Kajsa (Paperinika). Debuten skedde i "Paperinika e il filo di Arianna", 1973, på svenska som "Ariadnetråden", 1978, där även Oppfinnar-Jockes rival Geniala debuterar i rollen som Stål-Kajsas teknikutvecklare.

Jämte redan existerande antagonister som Björnligan och Magica de Hex har Stål-Kalle sedan 1990-talet fått lära känna flera nya återkommande superskurkar, inklusive:

Sedan 2006 har Stål-Kalle fått återkommande hjälp av magikern Trollanko (Mago Papernova).

2008 publicerades den omfattande, och i Sverige opublicerade, seriesviten "Ultraheroes" i vilken Eta Beta samlar en superhjältegrupp bestående av Stål-Kalle, Stål-Långben, Stål-Kajsa, Batank, Joakims alterego Stål-Hatten (Tuba Mascherata, från en serie med samma namn från 1987, historiekod I TL 1632-A), samt Alexander Lukas och Mårten Gås under de nya hemliga identiteterna Quadrifoglio och Iron Ciccius (ungefär "Fyrklövern" och "Järn-Mårten")

Sedan 2012 har "Stål-Kalle" an avläggare i och med Marco Gervasios serie "Gentlemannatjuven Fantomius öden och äventyr", som följer titelfigurens liv under 1920-talet.

Internationell produktion

Stål-Kalle tecknad av Mårdøn Smet. © Disney

1979 debuterade Stål-Kalle i de brasilianska Disneyserierna, där han under 1980-talet kom att ingå i superhjältegruppen Club dos Heróis, tillsammans med bland andra Stål-Långben, Stål-Kajsa, Batank och Bat Carioca.

Vid mitten av 1980-talet skrev Patrick Galliano en handfull Stål-Kalle-serier för den franska marknaden (varav flertalet samlades i det svenska seriealbumet "Stål-Kalle på nya uppdrag"). En egenhet för den franska serierna är att här känner Knattarna till att det är deras farbror Kalle som gömmer sig bakom Stål-Kalles mask.

Inom ramen för den danska Disneyserieproduktionen producerades enstaka "Stål-Kalle"-serier redan på 1980-talet (inledningsvis dock enbart omtecknade italienska manus). Under 2000-talet har produktionen växt något, huvudsakligen genom manusförfattaren Andreas Pihls försorg och tecknad av bland andra Mårdøn Smet. 2017 publicerades en svit serier som introducerar superskurken Doktor Darkus.

Publicering

Mini italien.gif Italien

Efter att huvudsakligen ha figurerat i veckotidningen Topolino, blev "Stål-Kalle" under 1990-talet huvudfigur i två egna månastidningar. I PKNA (start 1996, se nedan) nytolkades serien, medan den etablerade versionen gavs plats i Paperinik e altri supereroi, med start 1993. Under de första åren var "Stål-Kalle"-serierna i Paperinik e altri supereroi uteslutande repriseringar av äldre avnitt, men fr.o.m. nummer 18 (mars 1995) inleddes varje nummer med en nyproducerad serie. Under de första åren figurerade även bl.a. amerikanska serier med "Stål-Långben" som biserier i tidningen, men fr.o.m. nummer 40 kortades titeln till enbart Paperinik och hela tidningen fylldes av "Stål-Kalle".

2005, efter 139 nummer, ersattes Paperinik av Paperinik Cult som utkom med 77 nummer 2005-2011 och följdes av Paperinik Appgrade med 51 nummer 2012-2016. Sedan 2017 heter tidningen enbart Paperinik igen. Innehållet har sett likadant ut genom alla namnskiften, och består fortfarande (2020) av ett inledande nyproducerat äventyr, följt av reprinter.

Efter att nya "Stål-Kalle"-avsnitt började publiceras i Paperinik-tidningen försvann serien (och figuren) några år ur Topolino; mellan 1996 och 2000 gjorde figuren enbart mindre cameo-framträdanden.

Under 2000-talet har dock "Stål-Kalle" åter blivit en återkommande figur i Topolino, parallellt med serierna i hans egen tidning, och den fristående nyversionen.

Mini sverige.gif Sverige

Den första serien med Stål-Kalle som nådde Sverige blev "Minnesförlust" (Historiekod: I TL 743-AP), som publicerades i Kalle Ankas julkul 1972. Vid den här tiden redigerade man dock ofta de italienska serierna innan de trycktes i Sverige, något som också blev fallet med denna serie, och Stål-Kalles medverkan i serien ströks.

Istället skulle det dröja ända till 1978 och "Kalle Ankas Pocket 28: Stål-Kalle i farten", som helt fylldes med Stål-Kalle-serier, innan figuren blev känd för den svenska publiken. Översättaren till denna bok är Ingrid Emond, som alltså var den som gav Stål-Kalle sitt svenska namn. "Stål-Kalle i farten" följdes upp av "Kalle Ankas Pocket 32: Stål-Kalle går i fällan" (1980), '"Kalle Ankas Pocket 38: Stål-Kalle på nya äventyr" (1981), "Kalle Ankas Pocket 43: Stål-Kalle slår till igen" (1982) och "Kalle Ankas Pocket 60: Stål-Kalle övervinner allt" (1984). 1982 utkom även "jag-boken" "Jag Stål-Kalle", som samlar åtta av de äldsta serierna med Stål-Kalle, däribland ursprungsserien "Den hemska hämnaren" (Historiekod: I TL 706-A ), som här fick sin svenska premiär, och ovan nämnda "Minnesförlust", nu i intakt skick och med titeln "Stål-Kalle tar revansch". Andra tidiga svenska uppträdanden av Stål-Kalle skedde i fem nummer av Farbror Joakim: 11/1978, 1 & 5/1979, samt 5 & 9/1980.

Sedan mitten av 1980-talet har figuren varit ett återkommande inslag i "Kalle Ankas Pocket" och andra svenska tidningar.

Index över tidiga avsnitt

Under merparten av seriens tre första decennier publicerades "Stål-Kalle" huvudsakligen i Topolino, samt – t.o.m. 1984 – i viss utsträckning i månadstidningen Almanacco Topolino. I samband med att Paperinik e altri supereroi började publicera nya "Stål-Kalle"-serier 1995 kom dock produktionen att närmast totalt flytta över till den nya tidningen; mellan 1995 och 2000 publicerades bara ett enda "Stål-Kalle"-avsnitt i Topolino: 1996 års "Tillbaka till Villa Rosa", en senkommen uppföljare till debutserien från 1969.

Nedan följer en lista över dessa ursprungliga, närmare 100, avnitt av serien, från debuten till etableringen av den egna tidningen. Följande förkortningar används för svenska publikationer:

Originaltitel Svensk titel Manusförfattare Tecknare Svensk publicering Sidor Anmärkning
Paperinik il diabolico vendicatore Den hemska hämnaren Guido Martina Giovan Battista Carpi JSK,
KA 17/2008
60 Debut för Stål-Kalle
Paperinik alla riscossa Stål-Kalle tar revansch Guido Martina Romano Scarpa & Giorgio Cavazzano JSK 60
Paperinik torna a colpire Guido Martina Romano Scarpa & Giorgio Cavazzano 63
Il doppio trionfo di Paperinik Stål-Kalles dubbeltriumf Guido Martina Massimo De Vita KAP 32,
JSK,
KAPS 6/2016
60
Paperinik e la giustizia ultrasonica Guido Martina Massimo De Vita 39
Paperinik e la scuola del krimen Stål-Kalle och skolbovarna Guido Martina Massimo De Vita KAP 32,
KAB 5
61
Paperinik e il castello delle tre torri Stål-Kalle hemsöker spökslottet Guido Martina Massimo De Vita KAP 28,
KAPS 2/2008
59
Paperinik e la bella addormentata Stål-Kalle och Törnrosa Guido Martina Massimo De Vita KAP 28,
KAPDL
61
Paperinika e il filo di Arianna Ariadnetråden Guido Martina Giorgio Cavazzano KAP 28 44 Debut för Stål-Kajsa; Stål-Kalle medverkar ej
Paperinik e il segreto del totem decapitato Hemligheten med den halshuggna totempålen Guido Martina Giovan Battista Carpi KAP 38 28
Paperinik allo sbaraglio Guido Martina Massimo De Vita 60
Paperinika contro Paperinik Super-Kajsa och Stål-Kalle Guido Martina Giorgio Cavazzano KAP 28,
JSK
63 Stål-Kajsas och Stål-Kalles första möte
Paperinik e le intercettazioni telefoniche Stål-Kalle och telefonavlyssningarna Guido Martina Massimo De Vita KAP 60,
KAPS 5/2010
53
Paperinik e l'oltraggioso sospetto Oskyldigt misstänkt Guido Martina Massimo De Vita KAP 310 62
Paperinik e il dramma ciclico Guido Martina Massimo De Vita 40
Zio Paperone e il demone del gioco Farbror Joakim och speldjävulen Massimo Marconi Guido Scala KAP 43 43
Paperinik e la banda dei "bravi ragazzi" Stål-Kalle och de präktiga pojkarna Gian Giacomo Dalmasso Giulio Chierchini KAP 60 30
Paperinik e l'intrepido signore del fuoco Eldtricket Guido Martina Massimo De Vita KAP 123 40
Paperinik e la bussola parapsicologica Stål-Kalle och tankeklockan Guido Martina Massimo De Vita KAP 96 61
Paperinik e il dollaro da un milione En krona för mycket Guido Martina Massimo De Vita KAP 342 60
Paperinik e il test dell'intelligenza Stål-Kalle och intelligenstestet Antonio Bellomi Massimo De Vita FJ 1/1979,
JSK
36
Paperinik e la marcialonga "furtiva" Giorgio Pezzin Giorgio Cavazzano 33
Paperinik e il marchingegno della LUPARA Kampen om Storträsk Guido Martina Massimo De Vita KAP 95 62
Paperinik e la parapsicologia Stål-Kalle och parapsykologin Guido Martina Massimo De Vita FJ 11/1978,
JSK
42
Paperinik e il tallero di Barbanera Stål-Kalle och Svartskäggs daler Guido Martina Massimo De Vita FJ 5/1979,
JSK,
KASS,
KAPS 2/2013
64
Paperinik e l'amnesia furfantesca Stål-Kalle och den olycksaliga minnesförlusten Giorgio Pezzin Giorgio Cavazzano KA 17/2008 40
Paperinik e la guerra dei megacicli Antonio Bellomi Franco Lostaffa 41
Paperinik e il binocolo di scappamento Stål-Kalle och kikaren Pys Guido Martina Massimo De Vita KAP 91 66
Paperinik e il paracadute ascensionale Flygskärmen Guido Martina Enzo Marciante & Luciano Bottaro FJ 5/1980,
KAPS 5/2010
35
Paperinik e la rivolta dei mariti Stål-Kalle och de äkta männens uppror Giorgio Pezzin Massimo De Vita FJ 9/1980,
JSK
31
La vittoriosa sconfitta di Paperinik Ett lönsamt nederlag Guido Martina Massimo De Vita KAP 350 66
Paperinik e la battaglia delle pizze Massimo Marconi Sandro Del Conte 44
Paperinik e la coppa di strenuo difensore Giorgio Pezzin Guido Scala 32
Paperinik e i tiri birboni del TIR Lastbilsfällan Guido Martina Sandro Del Conte KAP 60 36
Paperinik e il diabolico disinformatore Guido Martina Giulio Chierchini 34
Paperino contro Paperinik Bruno Concina Giulio Chierchini 41
Paperinik e il signore del raggio di luna Stål-Kalle och månstrålemannen Guido Martina Massimo De Vita KAP 60,
KAPS 5/2010
35
Paperinik e la banda dei dodici Stål-Kalle och tolvligan Guido Martina Massimo De Vita KAP 38,
KAB 5
66
Paperinik e il primo giorno di scuola Stål-Kalle och den första skoldagen Bruno Concina Guido Scala KAP 38 66
Paperinika e la selvaggia banda dei Mekanos Guido Martina Giancarlo Gatti 66
Paperinik contro i meteo robot Guido Martina Giancarlo Gatti 38
Paperinik contro i re del Rock Stål-Kalle och rock-kungen Giorgio Pezzin Massimo De Vita KAP 60,
KAB 5
33
Paperinik e la sfida di Fantomat Stål-Kalle och Fantomius utmaning Giorgio Pezzin José Colomer Fonts KAP 43,
KAPS 5/2016
62
Paperinik e gli alieni Filadelfo Amato José Colomer Fonts 43
Paperinik superstar Stål-Kalle Superstar Gabriella Damianovich Navarrini KAP 60 27
La grande prova di Paperinik Stål-Kalle sätts på prov Studio S.P.L. Massimo Dotta & Giuseppe Perego KAP 60,
KAPS 6/2016
29
Paperinik e la febbre del luna park Nicola Cornacchione José Colomer Fonts 32
Paperinik difensore del Natale Giorgio Pezzin Francesc Bargadà Studio 34
Paperinik e l'ultimo traguardo Guido Martina Francesc Bargadà Studio 28
Paperinik e la cassaforte sigillata Filadelfo Amato Francesc Bargadà Studio 25
La vendetta di Paperinik Giorgio Pezzin Staff di IF 29
Paperinik e i modellini micidiali Giorgio Ferrari Francesc Bargadà Studio 30
Paperinik divo del cinema Stål-Kalle Superstar Staff di IF Massimo De Vita KAPS 1/2003 25
Paperinik e le impronte rivelatrici Guido Martina Studio Recreo 21
Paperinik e la sparizione di Papery Moon Giorgio Ferrari Francesc Bargadà Studio 34
Paperinik vicesupereroe Björnligan presenterar Järnmannen Bruno Concina Giovan Battista Carpi KAPS 2/2001 32
Paperinik e l'arca dimenticata Jakten på det glömda skrinet Bruno Concina Massimo De Vita KAP 84,
KAPS 7/2015
46
Paperino e... il rivale Paperinik Rivalen Stål-Kalle Bruno Sarda Giorgio Cavazzano FJ 5/1987,
KAPS 1/1999
30
Paperinik e il mistero di Tuba Mascherata Stål-Hatten Massimo Marconi Massimo De Vita KAPS 1/1999 35 Debut för Joakims superhjältealias, Stål-Hatten
Paperinik e la disfida analcolica Den läskiga tvekampen Giorgio Pezzin Massimo De Vita BL 6/1988,
KAPS 3/2012
38
Paperinik a mani nude Med bara händerna Bruno Concina Massimo De Vita KAPS 8/2011 33
Paperinik e la mania collezionistica Samlarmanin Giorgio Pezzin Massimo De Vita KAPS 4/2015 38
Paperinik e il festival di Sanromolo Festivalen i San Romolo Bruno Sarda Giorgio Cavazzano FJ 4/1990,
KAPS 4/2009
35
Paperinik e l'incredibile Little Gum Stål-Kalle och Lille Gummi Giulio Chierchini Giulio Chierchini KAP 118 60 Debut för utomjordingen Lille Gummi
Paperinik e il tifoso criminoso Giorgio Pezzin Guido Scala 34
Paperinik e la lotta "dietetica" Kalorijakten Giorgio Pezzin Massimo De Vita KAP 128 32
Paperinik e la guerra dell'auto Stål-Kalle och miljökriget Giorgio Pezzin Paolo Ongaro KAD 5 29
Paperino e la primula di gomma Tuggummitrubbel i kubik Giulio Chierchini Giulio Chierchini KAP 119 61
Paperinik e la città sporcacciona Sopstaden Giorgio Pezzin Massimo De Vita KAD 4,
KAPS 2/2008
27
Paperinik e i raggiri dei V.A.M.P.I.R.I. Vampyrrävarna Fabio Michelini Massimo De Vita BL 3/1990 32
Paperinik e la corsa alle alghe Jakten på algerna Giorgio Pezzin Giuseppe Dalla Santa FJ 6/1990,
KAPS 1/2010
26
Alla ricerca della pietra zodiacale: Spectrus Jakten på Zodiaken: Fallet Spectrus Bruno Sarda Massimo De Vita & Franco Valussi KAP 131,
KAPS 6/2010
29 Debut för superskurken Spectrus
Paperinik e il tempio indiano Det indiska templet Carlo Panaro Roberto Santillo KAP 132,
KAPS 1/2011
40
Paperinik e il doppio colpaccio Dubbelkuppen Bruno Concina Luciano Gatto BL 4/1991,
KAPS 5/2010
31
Scacco matto a Paperinik Schack och matt Bruno Concina Luciano Gatto BL 2/1991,
KAPS 5/2010
33
Paperinik e il mistero del tempio Azteco Bruno Concina Maurizio Amendola 42
Paperinik contro Inquinator Fläckarnas herre Giorgio Pezzin Massimo De Vita KAP 138 45 Debut för superskurken Skräp-Ivar
Paperinik e il ritorno di Spectrus Spectrus kommer tillbaka Bruno Sarda Valerio Held BL 2/1992 29
Paperinik e il ritorno di Inquinator Stål-Kalle slår till igen Giorgio Pezzin Alessandro Gottardo KAP 145 53
Paperinik e l'implacabile Scassonio Strarompi Den envise bokhållaren Manuela Marinato & Giorgio Pezzin Stefano Intini FJ 5/1992 29 Debut för Stål-Kalles största fan, Sören Severin
La risposta di Paperinik Guido Martina Anna Marabelli 26
Paperinik contro Mister Trasf Det stora lågprislagret Julian Jordan Julian Jordan BL 5/1993 17
Paperinik e l'attacco di Archi-X Nu sitter du i klistret Nino Russo Comicup Studio KAP 151 32
Paperinik e le tasse rapinatorie Skattekriget Giorgio Pezzin Corrado Mastantuono KAP 164,
KAPS 5/2010
43
Paperinik e il potere televisivo di Spectrus Spectrus och hans tv-makt Mario Volta Valerio Held KAD 13,
KAMP 14
30
Paperinik e il diabolico pi.onir. Sanslösa sanndrömmar Fabio Michelini Alberto Lavoradori KAP 168,
KA 25/2004
30
Paperinik contro il perfido... Perfidus Stål-Kalle möter Stink-Ragge Federico Povoleri Anna Marabelli KAP 168,
KA 25/2004
36
Paperinik e la crisi eroico finanziaria En hjälte i finanskris Giorgio Pezzin Massimo De Vita KAP 173,
KAPS 1/1998
30
Paperinik e Scassonio Strarompi 2: Il ritorno Sören Severin i kärlekstrubbel Giorgio Pezzin Comicup Studio KAP 242 27
Paperinik e la vacanza da VIP VIP-semestern Giorgio Pezzin Alessandro Perina KAPS 5/2016 26
Paperinik e il ritorno a Villa Rosa Tillbaka till Villa Rosa Fabio Michelini Giovan Battista Carpi KAP 208,
KAPS 1/2004
53

Nyversionen

Huvudartikel: Stål-Kalle (PKNA)

1996 debuterade en moderniserad version av serien, skapad av Alessandro Sisti och publicerad av Disney Italia i en egen tidning, Paperinik New Adventures, inledningsvis med manus av Francesco Artibani och bild av Claudio Sciarrone.

Serien, som på svenska publicerades i serietidningen Stål-Kalle, har en mörkare ton, är mer actionbetonad, och etablerar en mer ambitiös övergripande handlig, med influenser från Marvel Comics superhjälteserier. Utöver Kalle/Stål-Kalle är figurgalleriet i huvudsak nytt, även om framför allt farbror Joakim dyker upp i enstaka avsnitt.

Efter att ha genomgått ett par omdaningar lades serien ner 2005. Därefter har enstaka nya avsnitt publicerats i Topolino.

Stål-Kalle på andra språk

 • Mini usa.gif USA: Duck Avenger
 • Mini storbritannien.gif Storbritannien: Super Duck
 • Mini tyskland.gif Tyska: Phantomias
 • Mini danmark.gif Danska: Stålanden, Stål-anden
 • Mini finland.gif Finska: Taikaviitta
 • Mini frankrike.gif Franska: Fantomiald
 • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Superdonald
 • Mini norge.gif Norska: Fantonald
 • Mini spanien.gif Spanska: Patomas
 • Mini island.gif Isländska: Stálöndin
 • Mini polen.gif Polska: Superkwęk

Externa länkar