Guldmaskinen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Guldmaskinen", Spirous Äventyr (1975) © Carlsen/If, Fournier/Franquin

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Guldmaskinen" är ett seriealbum med "Spirou". Det är skrivet av Fournier, tecknat av Fournier och Franquin och hette "Le faiseur d’or" i original.

Handling

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Utgivning

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den franska serietidningen Le Journal de Spirou nr 1624–1646 (1969). Den franska albumutgåvan kom 1970 och är det 20:e albumet i serien. Det franska albumet innehåller ytterligare två episoder av Fournier, "Le champignon nippon" och "Un Noël clandestin".

Det svenska albumet gavs ut 1975 av Carlsen/if i ett fristående onumrerat album till särskilt lågt pris, vilket var avsett att marknadsföra den ordinarie numrerade albumserien "Spirous äventyr".

Kuriosa

Detta var Fourniers första Spirou-äventyr, och det sista där Franquin medverkade. Franquin tecknade dock endast Marsupilami. Detta är även det sista Spirou-äventyret där Marsupilami finns med. Eftersom det var Franquin som hade skapat Marsupilami, lyckades han utverka att det var han som hade rätt till figuren, och kunde därför lyfta ur den ur Spirou-serien och teckna nya serier med bara Marsupilami samt sälja rättigheterna till figuren för tecknad film och kramdjur.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!