Spirou och arvingarna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Spirou och arvingarna", Spirous äventyr nr 7. Omslagsbild av Peter Madsen. © Dupuis/Egmont Kärnan

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Spirou och arvingarna" är album nummer 7 i serien "Spirous äventyr". Det är skrivet och tecknat av André Franquin och hette "Spirou et les héritiers" i original. I äventyret förekommer för första gången den senare återkommande skurken Ricke och fantasidjuret Marsupilami.

Albumet innehåller även den korta episoden "Rör inte rödhakarna", en serie som i originalutgåvan istället inkluderades i albumer "Det falska ansiktet".

Handling

Belgiskt originalomslag. © Dupuis.

Spirous bäste kompis Nicke tävlar med sin kusin Ricke om vem av dem som skall få ärva efter deras avlidne farbror. De skall båda genomgå tre tävlingsmoment. Ricke tvekar inte att använda sig av fula knep för att vinna.

Det första tävlingsmomentet handlar om att vinna en biltävling, och kusinerna lyckas båda bli antagna som föraraspiranter i märkesstallet Turbot. Efter att Ricke har sett till att de två ordinarie förarna hamnar på sjukhus, får Nicke och Ricke köra en tävling för Turbot. Ricke kommer aldrig i mål men Nicke lyckas bli trea, trots att Ricke försöker hindra honom. Ricke vinner dock momentet, eftersom han en tid senare vinner en tävling som Nicke inte deltar i.

Det andra tävlingsmomentet handlar om att uppfinna en sak som skall vara till mänsklighetens fromma. Nicke konstruerar då fantakoptern, en liten bärbar enmanshelikopter, medan Ricke bygger en jetdriven flygande motorcykel. När flygmotorcykelns jetutblås sätter eld på ett hus, räddas ett barn från huset av Spirou med hjälp av fantakoptern. Testamentsexekutorn bedömer då att Nicke har vunnit det momentet.

Det sista tävlingsmomentet går ut på att hitta det mytomspunna djuret marsupilami, som har beskrivits men som ingen någonsin har lyckats fånga. Djuret skall finnas i djungeln i Palombia, ett litet land i Sydamerika. Nicke och Spirou reser dit och lyckas hitta en marsupilami. De träffar också Ricke, som berättar att han avstår från att fullfölja tävlingen, han har funnit friden i Palombias djungel och ger sin båt till Nicke och Spirou så att de kan ta sig tillbaka till bebodda trakter.

Spirou och Nicke reser hem till Europa med marsupilamin, som skänks till en djurpark. Nicke vinner arvet, som dock visar sig vara av ett betydligt enklare slag än man hade kunnat tro.

Marsupilamin, som snart bara kallas Marsupilami, blev en regelbunden bifigur i Spirou så länge serien ritades av Franquin och överglänste snart Spip i rollen som animal sidekick till Spirou. Nickes kusin Ricke återkommer i flera senare album och medan han i "Spirou och arvingarna" bara framstod som en något oärlig typ med fula knep, så är han senare en riktig skurk utan skrupler.

Utgivning

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den belgisk-franska serietidningen Le Journal de Spirou nr 693–726 (1951). Den franskspråkiga albumutgåvan kom 1952 och är det 4:e albumet i serien.

"Rör inte rödhakarna" publicerades ursprungligen i Le Journal de Spirou nr 936 (1956) under titeln "Touchez pas aux rouges–gorges".

Det svenska albumet gavs ut 1975 av Carlsen/if och är det 7:e albumet i serien som getts ut i Sverige.

"Spirou och arvingarna" har dessutom publicerats på svenska i Fantomen nr 22–23/2004.

Kuriosa

Omslaget till den skandinaviska utgåvan av albumet är tecknat av Peter Madsen.