Zafir

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Zafir och Marsupilami i ett lyckligt ögonblick från albumet "Skuggan av Z". Teckning av Franquin. © Dupuis.

Zafir (Zorglub i original) är en galen vetenskapsman skapad av André Franquin till den belgiska serien "Spirou". Zafirs mål är att erövra världen med hjälp av en hypnotiserande stråle "Zafir-strålen". Zafir blir senare reformerad och bor hos Greve de Champignac.

Zafirs enorma ego och bristande verklighetsuppfattning leder dock till flera återfall och infall senare i serien.

Zafir av André Franquin

Zafir var ursprungligen en av Greve de Champignacs universitetskollegor, som blev relegerad från universitet då den stråle han experimenterat med som skulle dra månen närmare jorden bara lyckades att rasera alla universitetets tak. Arg och bitter började Zafir leva eremitliv och skapade "Zafir-strålen" som han använde till att stjäla ritningar till hemliga uppfinningar från andra länder och konstruera dem själv. Han använde även "Zafir-strålen" till att bygga upp en armé av viljelösa "Zafirmän" (ursprungligen kidnappade poliser) som han tänkte använda till att erövra världen. I slutet av sitt debutalbum "Z som i Zafir" blev Zafir tillfälligt botad från sitt storhetsvansinne men i uppföljaren, "Skuggan av Z" kom han tillbaka med nya planer för att erövra världen. Denna gång var Zafir dock manipulerad av sin högra hand: Nickes illvillige kusin Ricke, som så småningom förråde honom, vilket ledde till att Zafir efter en tid som baby (i albumet "Raffel med Zafir") blev grevens assistent.

Zafir hos efterföljande Spirou-tecknare

Jean-Claude Fournier tecknade Zafir i sin första Spirou-serie "Guldmaskinen" samt i "Tora torapa – mysteriernas ö". Det är en Zafir som är god vän med Greven, liksom han var på de sista sidorna i "Raffel med Zafir".

Tome och Janry lät Zafir återkomma i "Z kommer tillbaka".

I "Paris under vatten" av Morvan och Munuera finns Zafir med på några gamla foton, och dyker sedan upp i egen hög person i albumet "På uppdrag av Z".

I det extraordinära "Les Marais du temps" av Frank Le Gall (ej på svenska) uppfinner Zafir en tidsmaskin som för Spirou, Nicke och Champignac till 1800-talets Marais-kvarter i Paris.

I "Zarkonerna anfaller", av Fabien Vehlman och Yoann, kommer Zafir flygande i en ny version av Zafirmobilen.

Zafir på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Zorglub
  • Mini storbritannien.gif Engelska: Zorglub
  • Mini finland.gif Finska: Zorbul
  • Mini frankrike.gif Franska: Zorglub
  • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Zwendel
  • Mini norge.gif Norska: Zero
  • Mini portugal.gif Portugisiska: Zorglub
  • Mini spanien.gif Spanska: Zorglub
  • Mini tyskland.gif Tyska: Zyklotrop

Kuriosa

Zafirs valspråk "Evel Rifaz!" har använts som titel på en instrumental låt av det svenska hårdrocksbandet Krux.