Det falska ansiktet

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ruta från "Det falska ansiktet" av Andre Franquin. Bilden föreställer Nicke som deltar i "Tour de France" © Dupuis/Franquin.

"Det falska ansiktet" är album nummer 11 i serien "Spirous äventyr", en svensk albumserie med den belgiska serien "Spirou". Det är skrivet och tecknat av André Franquin och hette "La mauvaise tête" i original.


Handling

Handlingen utspelar sig, till skillnad från många andra Spirouäventyr, helt och hållet i Europa.

Kuriosa

Tio sidor ägnas åt förvecklingar kring ett stort cykellopp. Tävlingen som Franquin skildrar är "Tour de France", men sägs i Sture Hegerfors översättning vara "sexdagarsloppet"; en landsvägscykeltävling som kördes i Sverige fram till 1975.

Medverkande figurer

  • Spirou
  • Nicke
  • Spip
  • Grannen – skulptör
  • Kommisarien
  • Kinesen – Asiatisk man utan namn.
  • Ricke

Utgivning

Mini belgien.gif Belgien

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den belgiska serietidningen Le Journal de Spirou nr 840–869, från den 20 maj till den 9 december 1954. Den franska albumutgåvan kom 1956 från Dupuis. Den belgiska utgåvan inkluderar även serien "Touchez pas aux rouges–gorges", som på svenska publicerades i albumet "Spirou och arvingarna".

Mini sverige.gif Sverige

Album

Det svenska albumet gavs ut 1976 av Carlsen/if. Efter huvudberättelsen följer "Buren", en sexsidig berättelse om en vild Marsupilami och djurfångaren Bring M. Backalive, av Franquin och Will.

I tidningar

"Presentbok"

I utgivningen av klassiska Spirouäventyr ingår "Det falska ansiktet" i "Spirou 1952-1954", 2008.

Kronologi

"Det falska ansiktet" föregås av "Diktatorn och champinjonen". Det efterföljande äventyret är "Vrakmysteriet".