Trollkarlen i Champignac

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Trollkarlen i Champignac" av André Franquin ©Dupuis/Carlsen Comics

"Trollkarlen i Champignac" ("Il y a un sorcier a Champignac" i original) är det första fullängdsalbumet av den belgiska serien "Spirou". Det franskspråkiga albumet är utgivet som det tredje i ordningen, medan den svenska översättningen är utgiven av Carlsen Comics 1979, som nr. 16 av "Spirous äventyr". Upphovsman är André Franquin, efter ett scenario av Jean Darc, och den svenska översättningen är gjord av Sture Hegerfors.

Handling

Spirou och Nicke skall ut på cykelsemester. Resmålet är det lugna och vackra Champignac. Där får vännerna bevittna märkliga naturfenomen. Befolkningen i Champignac skyller olyckorna på en romsk familj som tillfälligt bor i byn. Det är dock någon helt annan som står bakom de märkliga händelserna. De sista 20 sidorna utspelar sig i huvudstaden.

Figurgalleri

I denna berättelse tecknade Franquin för första gången Greve de Champignac. Även andra innevånare i Champignac dök för första gången upp i denna berättelse.

Från det tidigare figurgalleriet medverkar Spirou, Nicke och Spip.

Bakgrund

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den belgiska serietidningen Le Journal de Spirou nr 653–685 från 1950. Den belgiska albumutgåvan kom 1951.