Trollkarlen i Champignac

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till Carlsen Comics ”Spirou-album” nr 16; ”Trollkarlen i Champignac”.

"Trollkarlen i Champignac" är album nummer 16 i serien "Spirous äventyr", en svensk albumserie med den belgiska serien "Spirou". Det är skrivet och tecknat av André Franquin och hette "Il y a un sorcier a Champignac" i original. Berättelsen är gjord efter ett scenario av Jean Darc. Den svenska översättningen är gjord av Sture Hegerfors.

Handling

Spirou och Nicke skall ut på cykelsemester. Resmålet är det lugna och vackra Champignac. Där får vännerna bevittna märkliga naturfenomen. Befolkningen i Champignac skyller olyckorna på en romsk familj som tillfälligt bor i byn. Det är dock någon helt annan som står bakom de märkliga händelserna. De sista 20 sidorna utspelar sig i huvudstaden.

Medverkande figurer

I denna berättelse tecknade Franquin för första gången Greve de Champignac. Även andra innevånare i Champignac dök för första gången upp i denna berättelse.

Från det tidigare figurgalleriet medverkar Spirou, Nicke och Spip.

Utgivning

Belgien Belgien

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den belgiska serietidningen Le Journal de Spirou nr 653–685, under 1950. Den belgiska albumutgåvan kom 1951 och är det 2:a albumet i serien.

Sverige Sverige

Det svenska albumet publicerades 1979.

Kronologi

"Trollkarlen i Champignac" föregås av ""Gränsmysteriet"" bla publicerad i samlingsvolymen Spirou 1946-1950 (2008). Det efterföljande äventyret är "Spirou och arvingarna". För mer information om Spirou-äventyrens kronologi se artikeln Kronologisk lista över Spirou-avsnitt.