Z som i Zafir

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Z som i Zafir" är album nummer 2 i serien "Spirous äventyr". Det är skrivet av Greg, tecknat av André Franquin och Jidéhem och hette "Z comme Zorglub" i original.

Handling

Det är i detta album Zafir gör sin debut.

Medverkande figurer

Utgivning

Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Belgien

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den franska serietidningen Le Journal de Spirou nr 1096–1136 (1959). Den franska albumutgåvan kom 1961 och är det 15:e albumet i serien.

Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Sverige

Baksidan på de fyra första Spirou-albumen i Carlsen/if:s utgivning 1974-1975. Utgivningen började med de sista längre äventyren som tecknats av André Franquin.

När Carlsen/if i början av 1970-talet började ge ut Spirou i album hade Jean-Claude Fournier tagit över som tecknare av Spirou i hemlandet Belgien. Carlsen/if valde dock att börja utgivningen med de sista längre äventyren som tecknats av André Franquin. "Z som i Zafir" gavs ut som det 2:a albumet i serien 1974.

En redigerad pocketversion gavs ut av Carlsen Comics 1990, som bok 3 i pocketserien CC Pocket.

Äventyret har dessutom publicerats på svenska i Rekord-Magasinet nr 49/1963–7/1965 under titeln "Spirre och den osynlige mannen".

Kronologi

"Z som i Zafir" föregås av "Experimentet som blev en mardröm" i albumet "Besökaren från urtiden". Efterföljande Spirou-äventyr "Skuggan av Z" är en direkt fortsättning på berättelsen.

För mer information om Spirou-äventyrens kronologi se artikeln Kronologisk lista över Spirou-avsnitt.

Recensioner

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!