Besökaren från urtiden

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till Carlsen Comics "Spirou-album" nr 14; "Besökaren från urtiden". © Franquin, Dupuis och Interpresse.

"Besökaren från urtiden" är album nummer 14 i serien "Spirous äventyr", en svensk albumserie med den belgiska serien "Spirou". Det är skrivet och tecknat av André Franquin och hette " Le voyageur du Mésozoïque" i original. Förutom titelserien innehåller det också ”Experimentet som blev en mardröm”.

Besökaren från urtiden

Handling

Greve de Champignac har en stor roll i detta äventyr. I Antarktis gör han en sällsam upptäckt. När greven kommer med sitt fynd bjuder han in sina forskarkollegor. Spirou, Nicke och deras husdjur är givetvis också på plats i slottet. Marsupilamis nyfikenhet gör att projektet ser ut att sluta i katastrof. Handlingen blir intensivare och intensivare. Franquin tecknar panikartade masscener och driver hejdlöst med militären.

Medverkande

Utgivning

Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Belgien

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den belgiska serietidningen Le Journal de Spirou nr 992–1018, under 1957. Den belgiska albumutgåvan kom 1960 och är det 13:e albumet i serien.


Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Sverige

Serien publicerades första gången på svenska 1959, kallades "Spirre och urtidsmonstret" och gick som följetong i Rekord-Magasinet 35/1959-34/1960.

Första albumutgåvan kom 1974 och ingick i Trumfserien.

Carlsen Comics album publicerades 1978. Översättning av Sture Hegerfors. Textning av Martin Heap.

Kronologi

"Besökaren från urtiden" föregås av några kortare historier bl.a. "De fjärrstyrda rullskridskorna" som finns publicerad i samlingsboken "Spirou 1956–1958". Den längre föregående serien är "Familjen Marsupilami". Närmast efter kommer 2-sidorsserien "Hummern". Därefter "Gorillan och guldgruvan". För mer information om Spirou-äventyrens kronologi se artikeln Kronologisk lista över Spirou-avsnitt.

Experimentet som blev en mardröm

Serien är skriven av Greg och tecknad av Jidéhem.

Handling

Greve de Champignac har huvudrollen i denna serie. Han råkar göra ett misstag vid ett av sina experiment. Greven blir personlighetsförändrad och börjar terrorisera byn Champignac. För att ställa allt tillrätta får Spirou och Nicke hjälp av en gammal vän till Greven, en biolog.

Medverkande

Utgivning

Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Belgien

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den belgiska serietidningen Le Journal de Spirou nr 1086–1092, under 1959. Det kom ut i album 1960 och ingick i det 13:e albumet i serien.

Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Sverige

Serien publicerades första gången på svenska 1962, kallades "Spirre och attentatorn" och gick som följetong i Rekord-Magasinet.

Ingick i Carlsen Comics Spirou-album nr 14, 1978. Översättning av Sture Hegerfors. Textning av Martin Heap.

2009 ingick serien i samlingsboken "Spirou 1959–1960".

Kronologi

"Experimentet som blev en mardröm" föregås av "Buddhas fånge" och efterföljs av "Z som i Zafir". För mer information om Spirou-äventyrens kronologi se artikeln Kronologisk lista över Spirou-avsnitt.