Ricke

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Spirou och arvingarna", Spirous äventyr nr 7. Omslagsbild av Peter Madsen. © Dupuis/Egmont Kärnan

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Ricke (Zantafio i original) är en återkommande antagonist i "Spirou". Figuren skapades av André Franquin och presenterades som Nickes (Spirous bäste väns) omoraliske kusin.

Originalnamnet Zantafio är ett anagram på Nickes originalnamn; Fantasio - i franskan uttalas S mellan två vokaler tonande precis som Z, medan S i början av ord uttalas tonlöst. Rickes alias Zantas (se nedan !) kommer förstås av Zantafio - men i albumet Skuggan av Z som utspelas efter Diktatorn och champinjonen, men översattes till svenska tidigare, är Rickes alias i stället "general Rick".

I det första albumet Ricke figurerade i, "Spirou och arvingarna", tävlade Ricke och Nicke om vem av dem som skulle få ärva efter deras avlidne farbror. Ricke tvekade inte att använda sig av fula knep för att vinna. I slutet av äventyret försonades de båda kusinerna efter att Ricke räddat Spirou och Nicke från en vildsint indianstam i den sydamerikanska republiken Palombias djungler, dit duon kommit för att hitta världens mest sällsynta djur: Marsupilamin. Ricke valde att stanna kvar i Palombia medan Spirou och Nicke reste tillbaka till Europa.

Rickes nästa möte med Spirou och Nicke var i "Diktatorn och champinjonen", då han har blivit diktator i Palombia under alias general Zantas. Han planerade att starta krig mot ett fredligt grannland. Med hjälp av journalisten Sickan och greve de Champignacs uppfinning Metomol, en svampgas som gör all metall mjuk som smör, lyckades Spirou och Nicke hindra Rickes planer. Den forne diktatorn försvann i djungeln, men han svor att hämnas.

Sedan dess har Ricke dykt upp under allehanda alias och förklädnader. Hans maktlystnad och ambition har dock inte varit konstant från album till album; i ett äventyr är han till exempel en vanlig tjuv och i ett annat planerar han att ta makten i Ryssland och återupprätta det gamla tsarväldet.

Hans (för huvudpersonerna) oväntade återkommanden samt hans skicklighet vad gäller förklädnader gör att Ricke kan jämföras med Olrik ur "Blake och Mortimer" samt "Doktor Müller" ur Tintin.

Ricke på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Sante, Santas