Turbot

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"I Vipers klor", Spirous äventyr nr 52. Spirou och Spip står lutade mot en Turbot Noshörning. Omslagsteckning av Yoann © Dupuis/Egmont.

Turbot är ett fiktivt bilmärke som förekommer i ett antal seriealbum med "Spirou". Turbot är det franska ordet för fisken piggvar (psetta maxima), men uttalas på samma sätt som fransmän uttalar ordet "turbo". Märkets marknadsnisch är exklusiva sportvagnar.

Bilmärket introducerades i serien av André Franquin. När Jean-Claude Fournier tog över skapandet av serien, kom Spirou och Nicke att använda bilar från verkliga bilmärken, för det mesta Renault. Den Honda de använde i några av Fourniers första album hade de emellertid redan använt i Franquins sista Spirouäventyr.[1] Turbot har dock återkommit i serien senare, när andra serieskapare har tagit över.

Turbot i tävlingssammanhang

I "Spirou och arvingarna" tävlar Spirous bäste kompis Nicke och dennes kusin Ricke i racing för Turbot.

Turbot Noshörning

Albumet "Noshörningens horn" går ut på att Spirou och Nicke skall rädda mikrofilmade ritningar på Turbots nya planerade bilmodell så att de inte hamnar i konkurrenters händer. När de lyckas, får de som belöning en helt ny Turbot Noshörning (Fr. Turbot-Rhino), den bil som byggdes enligt ritningarna och som fick sitt modellnamn som en erinran av vännernas äventyr. Denna bil använder de sedan i många äventyr. Miljonären Ibn-Mah-Zoud, som också hade en Turbot Noshörning men av misstag stal Spirous och Nickes bil (i tron att den var hans egen), körde sönder den.[2]

Det har tillverkats åtminstone en replika av bilen Turbot Noshörning, den byggdes 2004.[3]

Turbot II

Turbot II är en alldeles ny modell när Spirou och Nicke får den. Ibn-Mah-Zoud visar att han är en hedersman genom att ersätta deras förstörda Turbot Noshörning med denna. Även Turbot II:an förekommer sedan i ett antal äventyr.[4]

Det finns en replika även av Turbot II.[5]


Källor

  1. Página de espiru: The cars of Spirou and Fantasio av Krister Nilsson
  2. Bilolyckan finns att köpa som affisch
  3. Turbot Rhino presenterad av bilskribenten Franco Sbarro och på The Vehicle Database Project. Se också bilder av Björn Kristiansson på Flickr, foto och foto och kommentarer på franquin.org (på franska)
  4. Teckning fotograferad av Björn Kristiansson på Flickr
  5. Presentation hos Automag och fotograferad av Maggi & Maggi