Roboten Rupert

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Roboten Rupert". Omslagsbild av André Franquin. © Franquin/Interpresse/Carlsen Comics

"Roboten Rupert" är nummer 21 i den svenska albumutgivningen "Spirous äventyr". Albumet publicerades av Carlsen Comics 1981 och saknar direkt motsvarighet i den franskspråkiga motsvarigheten. Innehållet består av tre av André Franquins tidigaste avsnitt av serien "Spirou".

Innehåll och handling

I likhet med majoriteten "Spirou"-avsnitt publicerades de tre episoderna i detta album ursprungligen i den franska serietidningen Le Journal de Spirou. De presenteras av Gaston i nytecknade epsioder av Franquin.

"Roboten Rupert"

  • Originaltitel "Radar le Robot" (Le Journal de Spirou nr 496–521, 1947)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

"Spirou och robotritningarna"

  • Originaltitel "Les plans du robot" (Le Journal de Spirou nr 522–540, 1947)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

"Spirou till häst"

  • Originaltitel "Spirou fait du cheval" (Le Journal de Spirou nr 567–574, 1949)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Bakgrund

Omslaget till det svenska albumet är hämtat från från albumet "Radar le robot", utgivet som "Spirou hors série" nr. 2 från 1976. Härifrån har även presentationerna med Gaston hämtats, men i övrigt bestod innehållet av de kortare avsnitten "Prefabricerade hus" (på svenska i "Spirou 1946-1950") och "Hummern" (på svenska i "Marsupilami blir kidnappad")

"Roboten Rupert" hade dock samlats för första gången i albumet "Spirou et Fantasio", utgiven redan 1948, innan den reguljära albumutgivningen hade startat.

"Spirou och robotritningarna" och "Spirou till häst" är samlade i "4 aventures de Spirou et Fantasio" från 1950, vilket är nummer 1 i den belgiska albumutgivningen av "Spirou".

"Spirou och robotritningarna" har på svenska dessutom publicerats i Rekord-magasinet nr 19–33/1953, då under titeln "Spirre och den hemliga ritningen".

Recensioner