Roboten Rupert

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Roboten Rupert". Omslagsbild av André Franquin. © Franquin/Interpresse/Carlsen Comics

"Roboten Rupert" är album nummer 21 i serien "Spirous äventyr". Albumet innehåller tre korta, äldre episoder av André Franquin:

  • "Roboten Rupert"
  • "Spirou och robotritningarna"
  • "Spirou till häst"

Avsnitten presenteras av Gaston i nytecknade epsioder av Franquin.

Handling

Utgivning

Avsnitten publicerades ursprungligen i den franska serietidningen Le Journal de Spirou:

  • "Radar le Robot" (Le Journal de Spirou nr 496–521, 1947)
  • "Les plans du robot" (Le Journal de Spirou nr 522–540, 1947)
  • "Spirou fait du cheval" (Le Journal de Spirou nr 567–574, 1949)

"Radar Le robot" samlades första gången i album på franska 1948, i "Spirou et Fantasio" som gavs ut före den reguljära albumutgivningen hade startat.

"Les plans du robot" och "Spirou fait du cheval" samlades i albumet "4 aventures de Spirou et Fantasio" från 1950, vilket är nummer 1 i den belgiska albumutgivningen av "Spirou".

"Radar Le robot" publicerades även i albumet Hors série 2 (1976), tillsammans med "Prefabricerade hus" och "Hummern" (publicerade på svenska på annat håll). Härifrån har omslaget och presentationerna med Gaston hämtats till det svenska albumet.

Det svenska albumet gavs ut 1981 av Carlsen Comics och är det 21:a albumet i serien som getts ut i Sverige. Det saknar alltså direkt motsvarighet i den reguljära franska albumutgivningen av "Spirou".

"Les plans du robot" har dessutom publicerats på svenska i Rekord-magasinet nr 19–33/1953 under titeln "Spirre och den hemliga ritningen".

RecensionerStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!