Högt spel i Bretzelburg

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Högt spel i Bretzelburg" (1987, 3.uppl), omslagsbild av André Franquin © S.E.P.P./Interpresse/Franquin/Carlsen

"Högt spel i Bretzelburg" (orig. "QRN sur Bretzelburg"), album från 1974 av André Franquin (text och bild) och Michel Greg (text).

Handling

De första tio sidorna utspelar sig i och kring Spirou och Nickes hus. När Nicke genom en förväxling blir kidnappad och bortförd går resan till landet Bretzelburg. Bretzelburg är en monarki som sedan ett år tillbaka styrs av militären. Under denna tid har den goda relationen till grannlandet Bastien försämrats och de båda länderna har börjat rusta till krig. I sökandet efter den kidnappade Nicke får Spirou kontakt med en motståndsgrupp och tillsammans lyckas de finna Nicke och befria landet från förtryckarna.

Medverkande

Utgivning

Mini belgien.gif Belgien

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den franska serietidningen Le Journal de Spirou. Serien påbörjades 1961, nr 1205–1237, avbröts i förtid, och fullföljdes inte förrän 1963, nr 1303–1340. Den franska albumutgåvan kom 1966 och är det 18:e albumet i serien.

Mini sverige.gif Sverige

Baksidan på de fyra första Spirou-albumen i Carlsen/if:s utgivning 1974-1975. Utgivningen började med de sista längre äventyren som tecknats av André Franquin. I texten är "Högt spel i Bretzelburg" numrerat som 2.

När Carlsen/if i början av 1970-talet började ge ut Spirou i album hade Jean-Claude Fournier tagit över som tecknare av Spirou i hemlandet Belgien. Carlsen/if valde dock att börja utgivningen med de sista längre äventyren som tecknats av André Franquin. "Högt spel i Bretzelburg" gavs ut som det 1:a albumet i serien 1974.

Kronologi

"Högt spel i Bretzelburg" föregås av "Skuggan av Z". Nästa efterföljande Spirou-äventyr är "Ur spår!", som dock inte är en serieberättelse utan illustrerad text. Nästföljande serieavsnitt är "Bravo the Brothers" i albumet "Raffel med Zafir". För mer information om Spirou-äventyrens kronologi se artikeln Kronologisk lista över Spirou-avsnitt.