Skuggan av Z

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Zafir och Marsupilami i ett lyckligt ögonblick från albumet "Skuggan av Z". Teckning av Franquin. © Dupuis.
"CC Pocket" nr 6: Spirous äventyr - 2: "Skuggan av Z" Omslagsteckning (förlaga) André Franquin © Carlsen Comics/Dupuis

"Skuggan av Z" är album nummer 3 i serien "Spirous äventyr". Det är skrivet av Greg, tecknat av André Franquin och Jidéhem och hette "L'ombre du Z" i original.

Handling

Inledningen på "Skuggan av Z" är en direkt fortsättning på händelserna i "Z som i Zafir". Spirou, Nicke och Greven får reda upp i det kaos, som pga av tidigare händelser, råder i Champignac. Knappt hinner lugnet och friden lägga sig över byn, förrän skurken Zafir dyker upp igen. Zafir som i slutet av förra albumet så ångerfullt lovade att förstöra alla "Zafirbaser" har åter drabbats av hybris. Än en gång måste vännerna ut för att jaga rätt på skurken och ställa saker och ting till rätta i världen.

Medverkande figurer

Utgivning

Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Belgien

Baksidan på de fyra första Spirou-albumen i Carlsen/if:s utgivning 1974-1975. Utgivningen började med de sista längre äventyren som tecknats av André Franquin.

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den franska serietidningen Le Journal de Spirou nr 1140–1183 (1960). Den franska albumutgåvan kom 1962 och är det 16:e albumet i serien.

Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Sverige

När Carlsen/if i början av 1970-talet började ge ut Spirou i album hade Jean-Claude Fournier tagit över som tecknare av Spirou i hemlandet Belgien. Carlsen/if valde dock att börja utgivningen med de sista längre äventyren som tecknats av André Franquin. "Skuggan av Z" gavs ut 1975 och är det 3:e albumet i serien.

En redigerad pocketversion gavs ut av Carlsen Comics 1990, som bok 6 i pocketserien CC Pocket.

Äventyret har dessutom publicerats på svenska i Rekord-Magasinet nr 16/1965–17/1966 under titeln "Spirre och den osynlige mannen" del 2, samt i Fantomen nr 20 – 22–23/2007.

Kronologi

"Skuggan av Z" föregås av "Z som i Zafir". Efterföljande Spirou-äventyr är "Tembo Tabou". För mer information om Spirou-äventyrens kronologi se artikeln Kronologisk lista över Spirou-avsnitt.