Vrakmysteriet

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Vrakmysteriet" av André Franquin.
Bilden med Spirou användes som inledning till "Vrakmysteriet", Spirous äventyr nr 5. I pratbubblan förklarar Spirou att detta är ett äldre äventyr och ”om du har läst UNDERVATTENSMYSTERIET kommer du att känna igen en hel del folk".

"Vrakmysteriet" är album nummer 5 i serien "Spirous äventyr", en svensk albumserie med den belgiska serien "Spirou". Det är skrivet och tecknat av André Franquin och hette "Le repaire de la murene" i original.

Handling

Berättelsen tar sin början i lugna, trivsamma Champignac. I tidningen läser Spirou och Nicke om den stenrike skeppsredaren Xenofon Hamadryas som utlovar ett pris på 6000 dollar till den som konstruerar en farkost som kan dyka mer än 200 meter och på detta djup utföra vissa arbeten. Greve de Champignac tar sig an uppgiften och snart blir vännerna jagade av illasinnade skurkar som vill åt uppfinningen.

Medverkande figurer

Utgivning

Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Belgien

Äventyret publicerades ursprungligen som följetong i den belgiska serietidningen Le Journal de Spirou nr 871–904, under åren 1954–55. Den belgiska albumutgåvan kom 1957 och är det 9:e albumet i serien.


Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Sverige

När Carlsen/if i början av 1970-talet började ge ut Spirou i album valde man att börja utgivningen med fyra album från 1960-talet; nr 15,16, 17 och 18 i den belgiska albumnumreringen. Det femte albumet som gavs ut var dock äldre och berättade historien om hur Greve de Champignac uppfann de ubåtar som också användes i ”Undervattensmysteriet”. Det femte svenska albumet gavs ut 1975 av Carlsen/if .

Kronologi

"Vrakmysteriet" föregås av "Det falska ansiktet". Det efterföljande äventyret är "Tystnadens pirater". För mer information om Spirou-äventyrens kronologi se artikeln Kronologisk lista över Spirou-avsnitt.